Les còmiques d'Oye Polo, Marc Sarrats o Enric Auquer, entre els suports a la CUP pel 12-M

La llista de personalitats que confien en la candidatura anticapitalista també compta amb figures com la de l'actriu Natàlia Barrientos o la periodista Alba Riera

Maria Rovira, Ana Polo, Marc Sarrats i Enric Auquer, d'esquerra a dreta
Maria Rovira, Ana Polo, Marc Sarrats i Enric Auquer, d'esquerra a dreta | Nació
10 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:50h

La CUP es presentarà aquest diumenge a les eleccions amb 150 suports que no van a les llistes al Parlament però que poden convèncer indecisos. Es tracta d'un seguit de personalitats que han volgut fer confiança pública al projecte anticapitalista de cara a les eleccions del 12 de maig. Entre els noms que es decanten explícitament per la candidatura que lideren Laia Estrada i Laure Vega hi ha les còmiques Maria Rovira -coneguda com a Oye Sherman- i Ana Polo, responsables del podcast Oye Polo. També hi consten l'actor Enric Auquer, el poeta Martí Sales, la periodista Alba Riera -conductora del programa La turra i filla de l'excandidat cupaire Carles Riera- i el còmic Marc Sarrats. L'actriu Natàlia Barrientos (Les de l'hoquei) o els músics Júlia Serrasolsas i Pau Serrasolsas -integrants del grup Ginestà- apareixen també entre els noms destacats. 

La llista de suports, a la qual ha tingut accés Nació, la completen noms més habitualment vinculats a la CUP com poden ser l'actor Sergi López, el cantant del grup Txarango, Alguer Miquel, el periodista i excandidat Antonio Baños o l'exdiputat Julià de Jòdar. Aquest últim nom genera un punt de desconcert, després que també es mostrés partidari del suport a la llista de Carles Puigdemont, tres setmanes enrere. Des de la formació anticapitalista, però, asseguren que l'escriptor veterà també s'ha adherit sense matisos a la l'aposta per la candidatura cupaire.

Totes aquests personalitats han signat un manifest que reclama "canviar la política actual" i demana retre homenatge a una història que ha anat modelant-se a través de figures com les dels rabassaires, els sindicalistes que van batallar per les vuit hores diàries o els revolucionaris de les col·lectivitzacions. A més de fer menció a accions populars com la de l'1 d'octubre o les protestes per la sentència, també s'alerta que l'opció d'un altre país possible passa per blindar serveis públics com la sanitat o l'escola pública en català. Es prioritza també l'objectiu de la sobirania alimentària i la transició energètica, context en el qual la CUP planteja crear una distribuidora que controli els preus dels aliments bàsics o emplenar l'AP-7 de plaques fotovoltaiques. 

De la mateixa manera, entre els 150 noms propis que suma el projecte anticapitalista al 12-M, hi ha personalitats com Anna Gabriel, David Fernández, Arnau Aymerich (cantant d'Ebri Knight), Cesk Freixas o Benet Salellas. També s'hi han incorporat diversos advocats d'Alerta Solidària, així com Jana Montllor -filla d'Ovidi Montllor- o el pare de Guillem Agulló. El realitzador Marc Lesan, el represalitat Marcel Vivet o l'escriptor i historiador de l'art Valentin Roma són alguns exemples afegits a la llista.