Els comuns recuperen la funerària pública com a nova condició pel pressupost de Collboni

La regidora Janet Sanz (BComú) proposa també al govern municipal que es comprometi a fer eixos verds als carrers Sicília, de Sants i passeig Maragall si vol comptar amb el seu vot favorable als comptes del 2025

Gemma Tarafa i Janet Sanz, dels comuns, en roda de premsa
Gemma Tarafa i Janet Sanz, dels comuns, en roda de premsa | Blanca Blay (ACN)
02 d'octubre de 2024, 12:58
Actualitzat: 13:58h

Els comuns són la força política que més avançades té les condicions per aprovar els pressupostos de l'actual govern municipal de Barcelona, en mans del socialista Jaume Collboni. Conscients de la minoria amb què governa el PSC, amb només 10 regidors dels 41 al consistori, la força encara capitanejada per Ada Colau està pressionant fins i tot més enllà del seu programa electoral. Tant és així que els comuns ja posen com a condició necessària per aprovar els comptes de Collboni per al 2025 que l'alcalde es comprometi a obrir una funerària pública. La idea és abaratir els preus que actualment paga la ciutadania a un negoci privat, lucratiu i controlat per molt poques mans.

Aquesta va ser una de les propostes estrella del primer mandat de Colau, però llavors va xocar contra la manca de "voluntat política" més enllà del seu grup, ha defensat aquest dimecres la regidora Gemma Tarafa. Ara, malgrat que en campanya electoral no es va mencionar, els comuns volen reprendre aquest camí. El moviment el fan després d'haver detectat que Barcelona és una de les ciutats de l'Estat on morir-se "surt més car", arribant a uns 4.000 euros per cerimònia, uns preus que confronten l'ofec econòmic que pateix gran part de la ciutadania. De fet, Tarafa ha assegurat que quan van presentar la proposta inicialment, anys enrere, hi havia "un 77%" de barcelonins a favor de la mesura. "M'atreviria a dir que ara seria una mesura que encara tindria més suport", ha rematat, abans d'afegir que existeixen maneres immediates de posar la funerària pública en marxa. 

Mentre els comuns defensen que aquesta serà una carpeta clau en les converses amb els socialistes, amb qui ja fa setmanes que estan en reunions, també hi ha altres propostes sobre la taula. Si fa dues setmanes es va reivindicar la necessitat de regular amb un pla municipal els lloguers de temporada o tancar dues terminals de creuers, ara Barcelona en Comú ja ha concretat quins són els eixos verds que vol prioritzar en les negociacions amb Collboni. Es reclamarà que es plantegi estendre el model superilla per pacificar el carrer de Sants, però també Sicília i el passeig Maragall. Aquest últim exemple -que tampoc s'havia inclòs en la campanya electoral dels comuns quan van presentar els eixos del futur- seria especialment rellevant perquè s'allargaria durant casi tres quilòmetres que toquen fins a set barris, ha reivindicat la futura líder dels comuns a l'Ajuntament, Janet Sanz.

Propostes dels comuns en eixos verds per als pressupostos de Collboni / BComú
Propostes dels comuns en eixos verds per als pressupostos de Collboni - BComú

A més, les propostes també incideixen en la necessitat d'obrir una òptica pública -seguint el camí de plantejaments com el dentista municipal o l'energètica pública- i d'estendre la gratuïtat del menjador a totes les escoles de primària de la ciutat. El primer any s'hauria de començar per arribar al 100% dels centres d'alta complexitat, han matisat els comuns. També s'ha plantejat que s'aprofiti el suport de l'Estat al Bicing per concedir un any gratuït als joves d'entre 16 i 20 anys.