Gairebé tres de cada deu catalans viu en risc de pobresa sistèmica, segons un estudi

Entitats Catalans d'Acció Social evidencien en un informe que "l'indicador es manté estable en els últims 15 anys, fins i tot quan milloren els índexs macroeconòmics"

A Osona, l'any 2023 es van recollir 35.000 quilos de productes gràcies al Gran Recapte.
A Osona, l'any 2023 es van recollir 35.000 quilos de productes gràcies al Gran Recapte. | El Gran Recapte
Redacció
30 d'abril de 2024, 18:20
Actualitzat: 18:27h

Un 25% de la població viu en risc de pobresa o exclusió a Catalunya de manera estructural, fins i tot quan l'economia millora, ja que el creixement del PIB no impacta en el benestar social, segons l'informe Insocat 17. Cronificació de la pobresa i creixement de la precarietat d'Entitats Catalanes d'Acció Social (Ecas) que s'ha presentat aquest dimarts en una jornada.

La integrant del consell assessor de l'informe, Marta Garcia ha remarcat que l'informe evidència que a Catalunya "existeix una bossa enquistada i sostinguda de població que pateix pobresa de manera estructural". Més tard, Ecas a través d'un comunicat ha subratllat que "parlem de persones vulnerades sistemàticament, d'un 25% de la població amb grans dificultats per sostenir una vida digna; sense accés a un habitatge en condicions, a una alimentació adequada, a uns ingressos mínims. Persones que fan coses inimaginables per sobreviure".

El coautor de l'informe, Quim Brugué ha explicat que l'evolució de la taxa Arope, de risc de pobresa o exclusió social, dels últims 15 anys mostra com, malgrat lleugeres fluctuacions i oscil·lacions, "l'indicador es manté estable al voltant del 25% fins i tot quan milloren els indicadors macroeconòmics".

"Pobresa enquistada"

L'informe assenyala que els dos grans moments de recuperació després de les crisis de 2008 i de la pandèmia del Coronavirus no han repercutit en una millora del benestar de la població desfavorida i la "pobresa enquistada" s'ha mantingut. L'estudi apunta a l'encariment del cost de la vida i, especialment, a la pujada dels preus de l'habitatge sobretot des del 2020, sense una correlació en l'evolució dels salaris com un element clau per entendre l'empobriment de la població.


"L'habitatge actua com a generador de pobresa a Catalunya", ha assegurat Garcia, que ha destacat que el percentatge de persones que paga amb retard les despeses d'habitatge ha passat del 6% al 9,6% en una dècada. Garcia també ha assenyalat, finalment, que és necessària més inversió social i "polítiques socials més valentes" per part de les administracions.