Els comuns ja negocien els pressupostos de Collboni: demanen reduir turistes i fer més superilles

En la primera negociació rellevant després del comiat anunciat de Colau, BComú planteja com a condicions al PSC per aprovar els comptes anuals la necessitat de fer una limitació municipal dels lloguers de temporada i de tancar dues terminals de creuers

El grup de Barcelona en Comú, amb Janet Sanz ja al capdavant
El grup de Barcelona en Comú, amb Janet Sanz ja al capdavant | BComú
19 de setembre de 2024, 13:42
Actualitzat: 20:35h

L'escenari municipal de Barcelona ha començat el curs sacsejat, especialment per als comuns, després que la cap de files de la formació barcelonina, Ada Colau, decidís deixar el consistori. La següent carpeta, també delicada, és la dels pressupostos municipals. Les primeres setmanes de setembre l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha llançat diversos missatges a la llista dels comuns perquè, a diferència de l'any passat, votin a favor de la proposta econòmica del govern socialista. El primer caramel va ser pressionar-los la finalització de la connexió del tramvia, però ara s'han obert moltes altres vies. En aquest sentit, els comuns, ja sense Colau en el dia a dia operatiu del grup municipal, ja han tingut una primera reunió amb l'equip de govern del PSC i ara s'han mostrat predisposats a negociar un acord pels comptes anuals del 2025. "Volem condicionar aquests pressupostos", ha expressat la nova líder del grup municipal, Janet Sanz. I la prioritat expressades en aquestes converses serà que apareguin mesures per reduir els turistes a la ciutat i que s'estengui el model superilla, ara aturat.

De fet, les prioritats marcades per la formació que va ostentar l'alcaldia els dos mandats anteriors van en la línia de rematar algunes de les línies encetades des de l'executiu municipal. Aquestes inclouen "abaixar el cost de la vida" dels barcelonins, amb propostes com l'extensió del dentista municipal o el desenvolupament d'una òptica també pública

En una roda de premsa del conjunt dels regidors de Barcelona en Comú, sense l'exalcaldessa present, Sanz ha anat més enllà i ha detallat algunes mesures concretes que es posaran sobre la taula a l'hora de condicionar els seus vots al pressupost municipal. Un d'aquests plantejaments és la necessitat de reduir el nombre de terminals de creuers actives de set, com està previst, a cinc. Malgrat que va ser el mateix equip dels comuns qui va tancar un acord amb el Port de Barcelona en què hi constava el pla de les set terminals, l'any 2018, l'actual escalada de visitants requereix un canvi de rumb, ha defensat Janet Sanz. De fet, la petició del tancament de dues terminals ja el van fer a finals del mandat passat, quan encara governaven. I ara es vol recuperar aquella pressió. "És indispensable", ha remarcat la nova cap de files dels comuns, tot detallant que la decisió -que requeriria el vistiplau del Port- és possible, ja que una terminal encara no està activa i una altra renova la concessió any a any. 

La mà estesa dels comuns al govern Collboni, però, té una altra condició concreta afegida. Al voltant del gran tema de la setmana, els lloguers de temporada, Janet Sanz ha recuperat una proposta que BComú ja va llançar durant la campanya electoral del 2023: elaborar una regulació municipal que limiti els contractes temporals.

Això és possible a través de dues eines, asseguren els comuns. La primera és una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que estableixi que només és habitatge habitual aquelles fórmules que impliquen llarga durada. Això està avançat fins al punt que l'anterior àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament -que abans comandava Janet Sanz- ho va deixar redactat, assegura la líder dels comuns. "Només s'ha de portar a aprovació". A banda, però, caldria redactar un Pla Especial Urbanístic que justifiqués la mesura -davant l'emergència habitacional- i concretés com es limiten aquests contractes de temporada. La proposta dels comuns arriba dos dies després que Junts tombés l'intent ciutadà de debatre la regulació dels temporals i d'habitacions al Congrés dels Diputats, malgrat que el PSOE hi votés a favor.

Sobre el turisme, s'ha incidit en la idea d'apostar pel "decreixement". En un moment en què el govern del PSC considera que Barcelona ja ha arribat al màxim de visitants que la ciutat pot rebre, els comuns subratllen que el següent pas és emprendre camins que redueixin la presència de visitants. L'any passat van passar per la demarcació de Barcelona 26 milions de persones. Fer minvar aquesta xifra passa per canviar la infraestructura portuària, però també descartar l'ampliació de l'aeroport, ha recalcat Janet Sanz. En aquest sentit, la regidora ha mencionat una intervenció recent de Ferran Adrià al programa Bàsics de betevé en què el cuiner defensava que la ciutat necessitava un referèndum sobre el turisme per aclarir si s'hi vol bolcar plenament o si vol reduir-ne la dependència. Aquest dijous, els comuns s'han mostrat predisposats a què es faci una votació ciutadana sobre el turisme. "Fem la consulta. Fem-la. I a veure què pensa la ciutadania de quin és el nombre màxim de visitants que ha de tenir Barcelona. És un debat que si no s'afronta, tindrà una repercussió duríssima per a la ciutat", ha reblat Sanz.