BComú anuncia una fórmula per prohibir el lloguer de temporada als barris més turístics de Barcelona

La proposta implicaria una modificació del Pla General Metropolità per definir què és i què no és habitatge habitual, un pas necessari per regular els contractes per mesos que apugen preus i redueixen els drets dels llogaters

Janet Sanz, Lucía Martín i Jéssica Albiach, aquest matí al Poble-sec
Janet Sanz, Lucía Martín i Jéssica Albiach, aquest matí al Poble-sec | Europa Press / David Zorrakino
23 de maig de 2023, 12:08
Actualitzat: 20:02h

Barcelona en Comú té un pla per regular els lloguers de temporada, el fenomen que els darrers anys ha crescut a la capital catalana i que suposa en molts casos una escalada de preus que, a més, redueix els drets dels llogaters. Ho ha anunciat l'encara tinent d'alcaldia i número tres de la candidatura dels comuns, Janet Sanz, que ha apuntat que la seva formació vol "prohibir els lloguers de temporada" en els 26 barris amb una demanda d'habitatge més forta. "No pot ser una drecera per a pisos de luxe", ha insistit, sobre aquesta fórmula de lloguer entre un i onze mesos. 

En concret, els comuns plantegen aconseguir aquesta regulació dels arrendaments temporals a través de dos mecanismes trobats "després de molta anàlisi jurídica". El primer pas requeriria una modificació del Pla General Metropolità (MPGM) en què quedés definit per primera vegada "què vol dir habitatge habitual", una clarificació que deixarà fora els lloguers per mesos que eviten els contractes de cinc o set anys. Tot seguit, el pla de Sanz implicaria elaborar un pla d'usos que vetés estrictament la presència de lloguers de temporada. Que no n'hi hagués ni un, als barris definits a la zona 1 i zona 2 de màxima pressió turística definida en el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT).

Aquests barris són tots els de Ciutat Vella i l'Eixample, però també el Poble-sec, la Font de la Guatlla, Hostafrancs, Sants, les Corts, el Putxet i el Farró, Vallcarca i Penitents, la Salut, la Vila de Gràcia, el Camp d'en Grassot i la Gràcia Nova, el Baix Guinardó, el Poblenou, el Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica del Poblenou i Diagonal Mar i el Front Marítim. A la resta de barris de la ciutat, de moment, no es preveuen més intervencions. Per tant, podria seguir havent-hi lloguers de temporada.

"En una zona no turística no ens sembla malament. Pot tenir sentit", ha apuntat Janet Sanz en referència a aquells perfils -treballadors temporals o estudiants de pas- pels quals està pensat el lloguer per mesos. "El problema és que s'agafi aquesta figura com una manera d'evitar fer contractes de cinc o set anys" o que s'utilitzi "com una forma jurídica per anar pujant els lloguers cada dotze mesos", ha comentat la responsable d'Urbanisme a l'Ajuntament en una roda de premsa al Poble-sec.


Les dues fases de la idea dels comuns, però, requereixen de més suports, ja que cal tenir majoria al ple municipal per a tots dos tràmits. Ara bé, les darreres setmanes sembla que hi ha consens polític al voltant de la intervenció sobre aquest fenomen immobiliari, que no ha quedat regulat per la llei d'habitatge estatal. "Hi ha una escletxa importantíssima que deixa un forat pel lloguer de temporada", ha apuntat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín. Uns dies enrere, també Ernest Maragall (ERC) i Xavier Trias (Junts) van coincidir en la necessitat de regular aquest camp, al debat organitzat per la cadena SER Catalunya i El País
 
La roda de premsa també ha vingut a apuntalar la proposta que fa unes setmanes els comuns ja van llançar al Parlament, i que Colau va afegir al seu pla contra la massificació turística: canviar la llei catalana per poder revocar llicències a perpetuïtat. En aquest sentit, la idea de les representants de BComú, acompanyades per la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, és que tots els pisos turístics de la ciutat s'ubiquin únicament en edificis destinats completament a la funció turística. És a dir, que no n'hi pugui haver allà on hi ha famílies vivint de lloguer. "És una qüestió que no podem normalitzar", ha insistit Janet Sanz, en referèncis als "minihotels". Aquest tràmit, però, depèn també d'arribar a majories al Parlament, un fet que encara no està garantit tampoc.