La condició de Junts per aprovar els pressupostos de Sánchez: «Actuar contra el càstig a Catalunya»

"Sense els nostres set vots no hi ha comptes", avisen a la ministra Montero des del Congrés dels Diputats; el diputat Josep Maria Cruset demana no aixecar "cortines de fum" sobre les dades d'inversió

Josep Maria Cruset, diputat de Junts, aquest dimecres al Congrés.
Josep Maria Cruset, diputat de Junts, aquest dimecres al Congrés. | ACN
Redacció
23 d'octubre de 2024, 10:15
Actualitzat: 10:19h

Junts no donarà suport als pressupostos generals de l'Estat de l'any 2025 si el govern espanyol no reconeix i actua davant el "càstig pressupostari" que, a parer seu, pateix Catalunya des de fa anys. "Per més cortines de fum que escampin, sap que mentre no reconegui i actuï contra el càstig pressupostari a Catalunya amb nosaltres no hi podrà comptar i sense els nostres set vots no hi ha pressupostos", ha avisat aquest dimecres el seu diputat Josep Maria Cruset. En una pregunta a la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la sessió de control a l'executiu espanyol, l'ha alertat que cal negociar, ja que el PSOE i Sumar no tenen avui vots suficients per tirar endavant els comptes.

Tal com Cruset ha recriminat a Montero, el govern espanyol intenta sempre "barrejar opinions amb dades de dubtosa reputació" per aixecar "cortines de fum" sobre les inversions de l'Estat a Catalunya. "La setmana passada afirmava amb contundència que aquest país tindrà pressupost, però amb qui els està negociant? Negociar sempre és bo, però si no tenen majoria, és necessari", ha remarcat.

En la seva resposta, Montero ha dit que la intenció de l'executiu de Pedro Sánchez és posar-se d'acord amb els grups i fer que els vots de Junts permetin aconseguir avenços en polítiques socials i inversions. "Per a Catalunya la inversió en pressupost ha passat de 1.312 milions al darrer pressupost del PP a 2.276 milions, un 73% més", ha recordat.

"Continuarem millorant en matèria de compliment de les execucions, continuarem complint amb Catalunya i amb el seu Estatut i amb tots els acords que firmem, també el del finançament singular per Catalunya, que espero que vostès aprovin. I si, em disposo a intentar posar-me d'acord amb vostès pels PGE", ha reblat.