El fiscal Carballo rebutja enviar a Suïssa l'informe «apòcrif» dels fiscals del Suprem sobre Tsunami

La Fiscalia de l'Audiència Nacional alerta que aquest document elaborat per Fidel Cadena no té les signatures pertinents i que ha arribat al jutjat sense seguir els procediments habituals

Miguel Ángel Carballo, fiscal de l'Audiència Nacional, al judici de Trapero
Miguel Ángel Carballo, fiscal de l'Audiència Nacional, al judici de Trapero | Pool Europa Press
29 de febrer de 2024, 10:45
Actualitzat: 11:34h
La causa de Tsunami Democràtic aprofundeix la fractura dins de la Fiscalia i entre el fiscal de l'Audiència Nacional i el jutge Manuel García Castellón. Aquest dijous, el fiscal del cas, Miguel Ángel Carballo, ha recorregut contra la resolució del jutge instructor d'incloure a la comissió rogatòria de Suïssa una còpia de l'informe dels fiscals del Tribunal Suprem que avalaven el terrorisme. Un informe "apòcrif", en paraules de Carballo, que ni tan sols compta amb les signatures dels fiscals de l'alt tribunal i no reflecteix el criteri definitiu de la Fiscalia del Tribunal Suprem, concretat la setmana passada per la tinent fiscal, Ángeles Sánchez Conde.

L'escrit, de només tres pàgines, evidencia les irregularitats d'aquest informe dels fiscals del Suprem, capitanejats pel fiscal de sala Fidel Cadena, un dels protagonistes del judici de l'1-O. Carballo diu que, a dia d'avui, la Fiscalia del Tribunal Suprem no ha donat resposta a la petició del jutge García Castellón, i que l'informe a què fa referència el jutge és "un document, apòcrif perquè no té signatures, del que se'n desconeix la seva arribada al jutjat, i que és evident que no és la resposta de la Fiscalia del Tribunal Suprem, que no ha contestat a través del camí sol·licitat".

Per tot plegat, el fiscal Carballo s'oposa a la petició del jutge. "No és procedent unir al procediment un document no autentificat ni remès pels procediments oficials, ni, per tant, la seva traducció i molt menys encara la seva remissió a les autoritats suïsses", argumenta, i recorda que el criteri del ministeri fiscal és unitari. En altres paraules, si la tinent fiscal ha dit que no hi ha terrorisme en la causa de Tsunami, no té sentit que García Castellón intenti incloure al procediment i enviar a Suïssa un escrit no oficial en què alguns fiscals sostenen el contrari.

Davant dels dubtes de Suïssa sobre la causa de Tsunami, el jutge instructor va demanar fa uns dies una reunió presencial amb les autoritats helvètiques i incloure en la comissió rogatòria l'informe dels fiscals del Suprem. Aquest informe "apòcrif" sosté que hi ha motius per investigar Carles Puigdemont per terrorisme i és contrari al criteri definitiu de la Fiscalia del Suprem, que diu que no hi ha indicis de terrorisme i que la causa ha de tornar a l'Audiència Nacional. En un escrit molt dur contra Suïssa, el jutge García Castellón insistia que les autoritats judicials d'aquest país estan obligades a col·laborar amb una investigació per terrorisme, un delicte que ni el fiscal de l'Audiència Nacional ni tampoc la Fiscalia del Suprem veuen prou fonamentat.

García Castellón va enviar una comissió rogatòria a Suïssa per saber on viu Marta Rovira, una de les investigades en la causa de Tsunami, i també per obtenir informació bancària sobre un compte des d'on suposadament es van finançar les actuacions en protesta contra la sentència de l'1-O. Suïssa, ara com ara, es nega a col·laborar, perquè creu que hi ha indicis que es tracta d'una causa "política"