Suïssa no es creu la causa de Tsunami i no col·laborarà amb García Castellón

Les autoritats judicials adverteixen que la investigació té un "caràcter polític" i demanen al jutge de l'Audiència Nacional que aclareixi com afectarà l'amnistia al procediment

Marta Rovira a Ginebra
Marta Rovira a Ginebra | Marc Puig (ERC)
20 de febrer del 2024
Actualitzat a les 10:24h
Suïssa no ho veu clar. L'Oficina Federal de Justícia de Suïssa ha respost a l'última comissió rogatòria del jutge Manuel García Castellón que no col·laborarà amb la investigació sobre Tsunami Democràtic per un suposat delicte de terrorisme. El jutge de l'Audiència Nacional que instrueix va demanar al país helvètic informació sobre Marta Rovira i sobre un compte bancari des d'on, segons la Guàrdia Civil, s'haurien finançat les protestes contra la sentència de l'1-O. Suïssa sosté que el procediment té un "caràcter polític" i, com ha fet en ocasions anteriors, rebutja col·laborar-hi.

El jutge va enviar la comissió rogatòria el passat novembre, i destacava "l'ús d'artefactes, substàncies i armes" per part de Tsunami en les protestes a l'Aeroport del Prat. Per això, deia, calia saber "l'origen dels diners" que van recaptar per a les seves actuacions, i apuntava a Suïssa. Una de les peticions d'informació era sobre un compte bancari de CIM Banque, i demanava identificar-ne els titulars i la relació dels moviments des del juny de 2020. El jutge va fer la petició just després de reactivar la investigació contra Rovira i Carles Puigdemont, i en ple debat sobre l'amnistia.

Suïssa, però, li ha parat els peus. La decisió, avançada per El País i La Ser, encara no ha arribat a les defenses. Les autoritats judicials sostenen que no queda clara la participació de Rovira en l'organització de Tsunami i dubten que sigui "proporcional" la informació bancària requerida per García Castellón. Alhora, qüestionen també que el jutge utilitzi el mecanisme de cooperació internacional per saber on viu la secretària general d'ERC, una petició que es pot trobar per altres vies més senzilles. Però Suïssa va encara més enllà, i demana a l'instructor de l'Audiència Nacional informació sobre com afectarà l'amnistia a Tsunami Democràtic. 

Per tot plegat, les autoritats helvètiques suspenen la col·laboració en la causa fins que el jutge els doni més detalls. No és la primera vegada: ja va prendre la mateixa decisió en una primera comissió rogatària sobre Tsunami que era "molt similar" i on ja es va descartar el terrorisme. L'argument de fons que sempre esgrimeix Suïssa és que són causes "polítiques". El moviment de les autoritats judicials és un nou revés a García Castellón i la seva investigació, que no compta amb el suport de la Fiscalia. El jutge insisteix que hi ha indicis de terrorisme i està pendent que la Fiscalia del Suprem concreti si la causa ha d'anar a l'alt tribunal o no.