El Govern celebra que Junts hagi entrat «de ple» en la negociació amb el PSOE

L'executiu evita qualsevol referència a quan es podria produir la investidura de Sánchez i assenyala que tot depèn de si el PSOE accepta les demandes de l'independentisme, entre les quals Rodalies i reducció del dèficit fiscal

Aragonès, Natàlia Mas i Laura Vilagrà, aquest dimarts.
Aragonès, Natàlia Mas i Laura Vilagrà, aquest dimarts. | Govern
31 d'octubre de 2023, 13:15
Actualitzat: 13:17h
En les últimes hores s'han produït gestos transcendentals de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Es tracta de la visita de Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont. És la primera vegada que un dirigent estatal socialista se cita amb l'expresident de la Generalitat des que va aterrar a l'exili. La imatge traspua que l'acord ja és a prop, i arriba després que Sánchez hagi defensat obertament l'amnistia davant dels militants del PSOE. "És el camí correcte", va indicar aquest dilluns el líder socialista en una carta adreçada als afiliats. Hi ha opcions que tot s'acceleri ben aviat.


Què pensa el Govern d'aquests últims esdeveniments? "Celebrem que Junts hagi entrat de ple en la negociació amb el PSOE", ha assenyalat aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la cita setmanal del gabinet català. En tot cas, Plaja no ha aportat cap pista sobre la data que pot triar-se per la investidura de Sánchez, que el PSOE aspira que se celebri la setmana vinent. La pressa -o no- dependrà de si els socialistes atenen les demandes de l'independentisme, que per la banda d'ERC també tenen a veure amb el traspàs de Rodalies i amb la reducció del dèficit fiscal. Per ara, es continua negociant.

"Les negociacions avancen en la bona direcció", va destacar ahir Junts en un comunicat. En el text difós pel PSOE, els socialistes van fer servir les mateixes paraules i van definir Puigdemont com a "president", un gest que va enervar la dreta política i mediàtica. A la cita belga, a banda del líder de Junts i Cerdán -un dels negociadors claus de Sánchez, present sempre en les converses clau dels últims anys, com les que van portar a la moció de censura del 2018-, hi van assistir Jordi Turull, secretari general del partit, juntament amb Iratxe García-Pérez, presidenta del grup dels socialistes a Brussel·les, i Javier Moreno, cap de la delegació del partit al Parlament Europeu. Es tracta d'un salt qualitatiu rellevant: cap representant del PSOE es reunia amb Puigdemont des que va aterrar a l'exili, fa exactament sis anys.

A la trobada no hi va assistir Toni Comín, que sí que es va reunir amb la vicepresidenta Yolanda Díaz, cap de files de Sumar, quan va viatjar fins al Parlament Europeu per veure's amb Puigdemont acompanyada de Jaume Asens. A la cita tampoc hi va ser Laura Borràs, presidenta de Junts, que ha jugat un rol més aviat discret en les converses, en les quals sí que ha tingut -i està tenint- un paper protagonista. En les negociacions també hi té un paper primordial Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, per la part que té a veure amb l'amnistia. En una conferència a Brussel·les el 5 de setembre, l'expresident va indicar que la desjudicialització definitiva era la condició indispensable per començar a negociar amb el PSOE.