El PSOE trenca definitivament el gel amb Puigdemont i s'hi reuneix a Brussel·les per afinar la investidura

Santos Cerdán, home de confiança de Sánchez, viatja fins al Parlament Europeu per citar-se amb el líder moral de Junts i alimentar la imminència de l'acord; les negociacions "avancen en la bona direcció", segons els dos partits

30 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 21:09h
Santos Cerdán i Carles Puigdemont
Santos Cerdán i Carles Puigdemont | Junts
Imatge inèdita i significativa de cara a la investidura de Pedro Sánchez. El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, s'ha reunit aquest dilluns amb Carles Puigdemont al Parlameu Europeu. Es tracta de la primera trobada d'alt nivell entre un alt dirigent socialista i l'expresident de la Generalitat en els últims sis anys, que és el temps que porta el líder moral de Junts a l'exili. La cita abona el context negociador establert entre el PSOE i Puigdemont, i arriba just després que Sánchez hagi defensat obertament l'amnistia, la fórmula que l'independentisme reclama per procedir a la investidura i que permetria abordar el retorn de l'expresident. La simple fotografia indica que l'entesa podria ser imminent; de fet, els socialistes ja deixen anar que la investidura es podria celebrar la setmana vinent, senyal que tot està encarrilat.

"Les negociacions avancen en la bona direcció", ha destacat Junts en un comunicat. A la cita, a banda de Puigdemont i Cerdán -un dels negociadors claus del PSOE, present sempre en les converses clau dels últims anys, com les que van portar a la moció de censura del 2018-, hi han assistit Jordi Turull, secretari general de Junts, juntament amb Iratxe García-Pérez, presidenta del grup dels socialistes a Brussel·les, i Javier Moreno, cap de la delegació del partit al Parlament Europeu. Es tracta d'un salt qualitatiu rellevant: cap representant del PSOE es reunia amb Puigdemont des que va aterrar a l'exili, fa exactament sis anys.
A la trobada no hi ha assistit Toni Comín, que si que es va reunir amb la vicepresidenta Yolanda Díaz, cap de files de Sumar,  quan va viatjar fins al Parlament Europeu per veure's amb Puigdemont acompanyada de Jaume Asens. A la cita tampoc hi ha estat Laura Borràs, presidenta de Junts, que ha jugat un rol més aviat discret en les converses, en les quals sí que ha tingut -i està tenint- un paper protagonista. En les negociacions també hi té un paper primordial Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, per la part que té a veure amb l'amnistia. En una conferència a Brussel·les el 5 de setembre, l'expresident va indicar que la desjudicialització definitiva era la condició indispensable per començar a negociar amb el PSOE.

Una de les prioritats de Puigdemont -que ha rebut Cerdán i la resta de la delegació socialista en una sala presidida per una fotografia de l'1-O que va ser censurada per Ciutadans en una exposició a l'Eurocambra- era ser reconegut com a interlocutor, i s'ha vist complerta amb escreix amb la visita de Díaz, primer, i de la de la delegació enviada per Sánchez, després. Una de les qüestions que abans de la trobada encara no estaven tancades era la del mediador entre les parts, que Puigdemont considera essencial per avançar en la negociació amb l'Estat. El referèndum, en canvi, no és una condició indispensable per procedir a la investidura.

Tot i els avenços en les negociacions, el cobrament per avançat que pregonava el líder moral de Junts encara no s'ha materialitzat. L'oficialitat del català a Europa, condició per triar Francina Armengol com a presidenta del Congrés, encara no s'ha votat en el si del Consell de la Unió Europea i no hi ha data per la seva aprovació, que el govern espanyol ja situa de cara a l'any vinent. Pel que fa a l'amnistia, el compromís de Sánchez és públic -fins i tot l'ha defensat davant de la militància del PSOE, que vota en consulta sobre les negociacions-, però no estarà aprovada abans que es procedeixi al debat d'investidura. Ni el PSOE ni Junts han fet públic que els dos líders s'hagin trucat des que va arrencar la negociació, a finals de juliol, després del 23-J.

Sánchez va trucar Oriol Junqueras, president d'ERC, l'11 d'octubre per avançar en la negociació. Els republicans asseguren que encara estan "lluny" de l'acord, però admeten que s'han intensificat contactes de cara a altres carpetes, com ara el traspàs de Rodalies i un model de finançament singular que permeti reduir a la meitat el dèficit fiscal. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va insistir divendres al PSOE que cal abordar aquestes dues carpetes per poder encarrilar les converses. Les negociacions, en tot cas, estan a punt de fructificar. Així ho demostren els missatges de Sánchez a favor de l'amnistia i el viatge de Cerdán a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, instal·lat en el diàleg i centrat en recollir-ne els fruits.