El Govern esquiva el xoc amb Borràs i urgeix a refer la unitat independentista

L'executiu considera vigent el mandat de "reformular" el Consell per la República i reclama que es treballi per una estratègia "compartida i pràctica" per fer "viable" la independència

Reunió del Govern del 8 de febrer del 2022.
Reunió del Govern del 8 de febrer del 2022. | Govern
08 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:29h
El Govern ha optat pel perfil baix a l'hora de valorar les acusacions que va fer aquest dilluns la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sobre la proposta conjunta de desobeir que, en no ser acceptada -segons ella- per part de la Generalitat i del seu president, Pere Aragonès, va derivar en la pèrdua de l'escó de Pau Juvillà. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha assenyalat que no s'ha tractat la qüestió en la reunió setmanal del gabinet català, i ha esquivat en tot moment referir-se al cas. Plaja s'ha remès a les explicacions d'ahir de la consellera de la presidència, Laura Vilagrà, que va negar l'existència d'una proposta "ferma" sobre la desobediència conjunta.

Plaja sí que ha indicat que dissabte de la setmana passada es va produir una trobada de tipus "informal" entre Borràs i Aragonès, durant la qual -segons la visió de la presidenta del Parlament- es va fer aquest plantejament. La portaveu del Govern, en tot cas, ha insistit en la necessitat de recuperar la unitat de l'independentisme a través d'una estratègia "compartida i pràctica" que faci "viable" els objectius. Aragonès farà una conferència dilluns vinent al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) en la qual desgranarà una proposta concreta per donar sortida al 52% de vot independentista a les últimes eleccions en un moment en què el diàleg amb l'Estat està aturat. Només la comissió bilateral té data fixada: se celebrarà el 18 de febrer a Palau.

La Generalitat està sent aquests dies escenari de reunions entre el president i els actors de l'independentisme. Ja hi han passat Òmnium, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ERC i Junts, que va demanar donar per liquidada la taula de diàleg i va reclamar posar en marxa la direcció estratègica del procés amb el Consell per la República com a protagonista. "Tal com diu l'acord de Govern, els dos partit s'han compromès a reformular el Consell, i treballaran pel seu impuls", ha ressaltat Plaja. Aquesta és una qüestió pendent des que es va signar l'acord per reeditar la coalició.

La via que va trobar Borràs per embolcallar qualsevol acció de desobediència al Parlament va ser plantejar un escenari de confrontació que involucrés el Govern -i també el seu president- en el cas de la immersió lingüística. El pla no ha estat detallat públicament -i ja ha estat negat oficialment en dues ocasions- però la dirigent ha revelat que afectava els directors d'escola. Borràs ja va suggerir que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assumís les regnes del centre de Canet de Mar on ja s'aplica el 25% de castellà a les aules. La proposta va ser descartada i ERC ha replicat que, de la mateixa manera que es defensen els funcionaris del Parlament, també han de ser preservats els directors dels centres educatius. 

A la cambra catalana, han estat els funcionaris -començant per la secretària general, Esther Andreu, nomenada per Borràs- els qui han procedit a la retirada de l'acta de Juvillà. No hi ha hagut cap dirigent polític -tampoc la presidenta- que hagi optat per assumir les conseqüències de contravenir ordres de la JEC, per la inconveniència de situar-la "a la paperera del codi penal". Si hi ha desobediència, indica ara Junts, ha de respondre a una estratègia unitària i no només el Parlament.