El Govern no dóna credibilitat a les crides al diàleg de l'executiu de Rajoy

Neus Munté contrasta les paraules dels ministres amb l'avenç en la judicialització de la política i els incompliments de l'Estat, com amb els Jocs Mediterranis de Tarragona | Justifica el paper dels Mossos a Berga com a policia judicial i demana unitat sobiranista davant els embats de Madrid

Neus Munté, a la roda de premsa d'aquest dimarts
Neus Munté, a la roda de premsa d'aquest dimarts | Roger Tugas
08 de novembre de 2016, 14:32
Actualitzat: 15:03h
L'elevació al ple del Congrés del suplicatori del Tribunal Suprem per poder jutjar el líder del PDECat a la cambra baixa, Francesc Homs, com a organitzador del 9-N, aprovat amb els vots de PP, PSOE i C's, xoca, segons la consellera de la Presidència, Neus Munté, amb les crides al diàleg d'alguns dels membres del nou executiu central. "És un pas més en la línia de la judicialització de la política", ha constatat, i també ha apuntat que "contrasta molt el discurs de diàleg i empatia que arriba del govern de Rajoy i dels seus ministres", les quals considera "paraules buides", ja que "el suplicatori contra Homs és només un exemple més d'aquest estat que dóna l'esquena a la democràcia i que té tics respecte altres èpoques". En tot cas, ha agraït "la coherència i el coratge de les forces que s'oposen a aquest judici polític", en relació a Units Podem, ERC i el PNB, que han demanat frenar el suplicatori.

En el mateix marc de la judicialització de la política, i a preguntes dels periodistes referents a la polèmica pel paper dels Mossos en la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, criticada per la CUP, Munté ha respost que "no és possible una ordre política" davant aquestes actuacions, ja que "l'ordre de detenció emana d'un jutge" i "els Mossos responen com a policia judicial". La també portaveu del Govern ha insistit en la "gravetat" que suposa detenir una alcaldessa per penjar una estelada, però ha demanat "ser molt curosos de la interpretació que fem i a qui atribuïm la responsabilitat gravíssima d'aquesta persecució, i no són els Mossos, sinó un govern de l'Estat que, davant la manca de resposta política al que ocorre a Catalunya, recorre a la justícia".

Unitat davant els embats de l'Estat

"Cal la màxima unitat", ha afegit i és que, segons ha previst, "malauradament hi haurà nous episodis", davant dels quals "no hi pot haver fissures, i això ho tenim molt clar en el Govern". En tot cas, espera que aquest xoc amb la CUP "no ha de tenir afectació en la negociació del pressupost".

Per tractar aquesta i altres qüestions, Carles Puigdemont i Mariano Rajoy ja s'han emplaçat a veure's, però encara no hi ha data per a la trobada, segons ha exposat Munté. En tot cas, ha asseverat que no celebraran "com a mèrit allò que han de ser elements indispensables per a qualsevol representant polític, la voluntat de diàleg". I és que, segons ha recordat, ni hi ha hagut "cap resposta a les 46 propostes de diàleg, cap voluntat de resoldre conflictes concrets".

Incompliment amb els Jocs Mediterranis de Tarragona

Un d'aquests conflictes són els Jocs Mediterranis de Tarragona, que no podran celebrar-se el 2017, sinó que s'hauran d'ajornar fins el 2018 a causa d'un "incompliment flagrant per part del govern de l'Estat respecte les obligacions contretes amb l'ajuntament de Tarragona i els mateixos Jocs". "Altres administracions hem complert, com la diputació de Tarragona, la de Barcelona i a Generalitat, malgrat les dificultats econòmiques", ha etzibat, mentre que "el govern de l'Estat no ha mogut un sol dit i això és molt greu i té conseqüències". Per això, ha demanat "explicacions i que es compleixin els compromisos contrets", atès que la quantitat compromesa per l'Estat és "irrisòria", de 13 milions.