Hi deu haver poques emissores de ràdio o canals de televisió que tinguin un nom afectuós entre els qui la fan possible cada dia. Per a nosaltres Catalunya Informació és, senzillament, la Cati. Així és com l'anomenem de portes endins. I aquest 11 de setembre l'emissora informativa del país, la Cati, fa 30 anys.
A partir d'aquesta Diada començarem a celebrar-ne l'aniversari, que enllaçarem ben aviat amb els 40 anys de Catalunya Ràdio, el 2023. I ho farem, no pas com un exercici de nostàlgia, sinó com una oportunitat per repensar-nos. És clar que aquests dies ens sentireu recordar anècdotes, noms i veus que han donat forma a aquests primers 30 anys de ràdio informativa, perquè ens sentim molt orgullosos de tota la feina feta. La Cati ha narrat els grans esdeveniments que han passat a Catalunya i al món des de 1992 i ho ha fet sempre amb una mirada pròpia, amb vocació de servei públic, amb compromís amb la llengua i amb el país, des de Barcelona al poble més petit. Allà on han passat coses sempre hi ha hagut els micròfons de la ràdio nacional per explicar-ho, a l'alçada de qualsevol mitjà públic que tingui un estat al darrere. Permeteu-me una referència esportiva, perquè els esports han estat i són part destacadíssima d'aquesta aventura informativa: hem jugat i continuarem jugant a primera.
Però com a director de Catalunya Ràdio crec que no ens podem quedar instal·lats en el passat perquè tenim molta feina per endavant. El món de fa 30 anys té ben poc a veure amb el d'avui. Ara competim en immediatesa amb qualsevol persona que tingui un mòbil connectat a la xarxa. Tothom pot entrar a Google quan necessita saber alguna cosa. La barrera entre mitjans escrits i audiovisuals s'ha trencat, tothom fa de tot. Als qui fem informació 24 hores al dia, aquest escenari ens obliga a reinventar-nos a fons. A aprofitar les oportunitats del món digital per fer-hi ràdio. Sí, cal fer ràdio a Twitter, a Instagram. On calgui. Ràdio en directe i ràdio a demanda. Hem de sortir a buscar nous públics sense oblidar els que ja tenim (la temporada passada de Catalunya Informació es va tancar amb 101.000 oients), diversificar l'oferta, explicant no només el què passa sinó el com i el perquè passa. Tenir molta informació no vol dir estar més ben informats. Fets i context, amb les eines que hem anat aprenent durant aquests 30 anys i que són els nostres puntals, allò que ens fa surar entre l'oceà d'inputs que rebem cada segon: el rigor i la credibilitat.
Tenim uns serveis informatius de referència que combinen experiència i joventut, capaços d'entomar el repte de continuar sent necessaris.