El PP abandona Vox en l'intent al Senat d'il·legalitzar ERC i Junts

La iniciativa de l'extrema dreta, que obligava a posicionar-se als populars per la seva majoria absoluta a la cambra, també ha rebut els vots en contra de la resta de formacions

El ple del Senat, en una imatge d'arxiu
El ple del Senat, en una imatge d'arxiu | Europa Press
21 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 17:44h

Fracàs a les intencions de Vox de demanar la il·legalització d'ERC i Junts després de l'acord per l'amnistia. El Senat, on el PP té majoria absoluta, ha rebutjat aquest dimarts la moció de l'extrema dreta que volia instar el nou govern espanyol a il·legalitzar les dues formacions independentistes. El text ha recollit 257 vots en contra de les formacions independentistes, el PSOE i PP, i només tres vots a favor.

Els populars, de fet, han acusat els de Santiago Abascal de proposar aquesta mesura per guanyar "protagonisme" i han dit que reforça Pedro Sánchez, a la vegada que han demanat "serietat" a la formació d'extrema dreta. El PP justifica la seva oposició a la moció perquè estan al costat dels drets constitucionals i asseguren que el Tribunal Suprem mai permetria la il·legalització.

En els escrits, que també es va presentar al Congrés dels Diputats, la formació d'extrema dreta assegura que les dues forces independentistes han incomplert la llei de partits pels fets del procés i pel seu suport a "grups terroristes" com els CDR o el Tsunami Democràtic. Per això, i també encabint el pacte per l'amnistia, demana que les dues càmeres instin el govern espanyol a il·legalitzar ERC i Junts.

Els populars també han recordat al seu soci d'extrema dreta que dissoldre un partit és una de les mesures "més greus" que existeixen en democràcia i que la pluralitat política és un "valor superior" a l'ordenament jurídic de l'Estat. No és el primer cop que Vox intenta portar a les dues cambres espanyoles la il·legalització de l'independentisme, però el PP mai hi ha donat suport malgrat l'enduriment del discurs arran dels pactes de Sánchez amb ERC i Junts.