El PP guanyaria les eleccions però no sumaria majoria amb Vox, segons el CIS

El PSOE i Sumar tindrien a l'abast retenir la Moncloa, mentre ERC perdria la meitat dels escons, Junts també retrocediria i la CUP podria quedar fora

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, en un debat al Senat.
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, en un debat al Senat. | ACN
05 de juliol del 2023
Actualitzat a les 19:12h


El PP superaria el PSOE a les eleccions espanyoles del 23 de juliol, però no podria fer govern amb Vox. Així ho apunta l'enquesta preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), feta pública aquest dimecres i segons la qual els populars aconseguirien entre 122 i 140 escons i, fins i tot en la franja alta, quedaria per sota dels 175 que dona la majoria si pactés amb Vox, que cauria fins a 21-29.

Al seu torn, el PSOE obtindria entre 115 i 135 diputats, en realitat en empat tècnic amb el PP, però es beneficiaria del fet que Sumar superaria clarament l'extrema dreta, ja que esgarraparia entre 43 i 50 representants. Per si sols i per la franja alta, per tant, podrien aconseguir la majoria. Si no, haurien de buscar el suport d'altres formacions.

L'independentisme obtindria un mal resultat a Catalunya, on el PSC guanyaria amb molta claredat, amb entre 18 i 22 escons. ERC, que va imposar-s'hi el 2019, perdria la meitat de diputats, fins als 5-7, i podria quedar en quart lloc, per darrere de Sumar (7-8) i PP (6-8). Junts també retrocediria força, fins als 3-6 i la CUP podria retenir un representant o quedar fora del Congrés.

El treball de camp de l'enquesta s'ha fet entre el 8 i el 27 de juny, amb 29.201 entrevistes telefòniques, molt per sobre de la mostra habitual. Pel que fa a la resta de la cambra baixa, EH Bildu (4-7) podria superar el PNB (3-5), també entraria el BNG (2-3) i Coalició Canària i Terol Existeix podrien aconseguir un diputat cadascú o quedar-se fora.

Aquest mateix dimecres s'ha publicat el segon baròmetre de l'any del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), depenent de la Generalitat. Segons aquest, el PSC guanyaria clarament les eleccions espanyoles a Catalunya, amb entre 16 i 19 diputats, mentre que ERC (8-10), Junts (7-9) i PP (6-8) es disputarien el segon lloc a molta distància. Per darrere es trobarien els comuns (2-4), Vox (2-3) i CUP (0-2).

Per altra banda, la gran majoria d'enquestats del CIS creu que el PP guanyarà les eleccions. Ho pronostica un 66%, per un 20% que afirma que ho farà el PSOE. Els candidats més valorats són Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, amb un 4,7, per davant d'Alberto Núñez Feijóo (4,3) i Santiago Abascal (3). Quant a preferències de presidents, el candidat socialista supera lleument el popular (29% i 27%, respectivament), mentre que la líder de Sumar és citada pel 17% d'enquestats i el cap de llista de l'extrema dreta, pel 8%.

El baròmetre també pregunta per si PSOE o PP gestionarien millor diverses problemàtiques. Els socialistes són citats en la majoria d'ocasions, especialment la política social, la igualtat entre homes i dones, el medi ambient i la sanitat. En canvi, els populars són els preferits per gestionar l'economia, la seguretat ciutadana i, per un estret marge, les infraestructures.