El PSC guanyaria clarament les eleccions al Congrés a Catalunya, segons el CEO

ERC, Junts i PP pugnarien pel segon lloc, però els republicans empatarien amb els socialistes en uns comicis al Parlament

Salvador Illa, Meritxell Batet i Jaume Collboni, en un acte recent.
Salvador Illa, Meritxell Batet i Jaume Collboni, en un acte recent. | Carola López / ACN
05 de juliol del 2023
Actualitzat a les 20:10h
El PSC seria ara la força més votada a les eleccions espanyoles a Catalunya, per davant d'ERC, Junts i PP. Així ho apunta el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet pública aquest dimecres, segons el qual els socialistes aspiren a obtenir entre 16 i 18 diputats a les estatals del 23 de juliol, clarament per damunt dels 12 del 2019.

Per darrere, ERC cauria dels 13 que va obtenir llavors fins a una forquilla d'entre 8 i 10. Es disputaria el segon lloc amb Junts, que n'aconseguiria entre 7 i 9 -molt similar als 8 del 2019-, i amb el PP, que pujaria de 2 a entre 6 i 8. Al seu torn, els comuns caurien dels 7 diputats obtinguts fa quatre anys fins a 2-4, Vox retindria els seus 2 o en sumaria un altre i la CUP també podria mantenir-ne 2 o quedar fora.

En canvi, en unes eleccions al Parlament, PSC (31-37) i ERC (31-36) pugnarien per la victòria, si bé els socialistes van una mica per davant en percentatge de vot. Per la seva banda, Junts milloraria expectatives respecte anteriors baròmetres, però igualment cauria dels 32 actuals fins a entre 25 i 30. El salt del PP seria enorme, de 3 a 13-17, per davant de la CUP i els comuns, tots dos amb entre 7 i 11. Finalment, Vox podria perdre entre un i cinc dels 11 que va aconseguir el 2021 i Cs quedaria fora del Parlament.

El treball de camp de l'enquesta del CEO es va fer just després de les eleccions municipals, entre el 29 de maig i el 26 de juny, amb 2.000 entrevistes a domicilis catalans. El primer dia d'aquest període és quan Pedro Sánchez va anunciar que avançava les eleccions espanyoles al 23 de juny, però molts enquestats van respondre encara sense saber s'hi Sumar i Podem es presentarien junts, si la CUP hi tornaria a concórrer o si l'ANC defensaria l'abstenció o el vot nul.

De fet, el director del CEO, Jordi Muñoz, ha explicat que, durant el treball de camp, el PSC i Sumar han tingut tendències ascendents de vot a mesura que passaven els dies i, en canvi, la del PP era descendent. Sigui com sigui, el bon resultat del PSC al Congrés respon a que és capaç de recollir exvotants tant d'ERC com de Junts, comuns, PP o fins i tot Vox. Igualment, Muñoz destaca que torna a despuntar un cert vot dual, ja que molts electors de forces independentistes com ERC o Junts en uns comicis al Parlament ho farien pel PSC a les espanyoles.

Pel que fa a la valoració de líders, al capdavant se situen, amb un 4,8, Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Jaume Asens -aquest darrer, amb força menys coneixement-. Superen Salvador Illa (4,5), Jèssica Albiach i Eulàlia Reguant (4,4), Miquel Iceta i Dolors Sabater (4,2), Carles Puigdemont (4) o Laura Borràs (3,7). Clarament per sota, se situen els líders de la dreta espanyolista: Alejandro Fernández (2,3), Lorena Roldán (2,2), Inés Arrimadas (2), Ignacio Garriga i Carlos Carrizosa (1,7).

Curiosament, només un 45% dels enquestats sap dir que Pere Aragonès és el president de la Generalitat, mentre que un 5% s'hi apropa, un 5% s'equivoca i el 45% no ho sap. El cas de Salvador Illa, però, és pitjor, ja que tan sols un 20% sap dir el seu nom com a cap de l'oposició.