El PP ja superaria el PSOE, segons el CIS

La significativa caiguda de Vox faria insuficient la victòria de Feijóo i la dreta espanyola seguiria sense sumar majoria

Alberto Núñez Feijóo, abans de la seva investidura fallida.
Alberto Núñez Feijóo, abans de la seva investidura fallida. | Europa Press
10 de novembre de 2023, 13:51
Actualitzat: 16:15h
El PP superaria el PSOE i seria el vencedor d'unes noves eleccions, malgrat que aquestes semblen ara llunyanes després dels recents acords per a la investidura. Així ho assenyala el baròmetre de novembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest divendres i segons el qual els populars vorejarien el 34% dels vots, mentre que els socialistes es quedarien en un 31%.
 
Quin seria el resultat d'unes noves eleccions estatals, segons el CIS?


El treball de camp es va fer entre el 31 d'octubre i el 6 de novembre, abans de l'acord del PSOE amb Junts, però després que Pedro Sánchez defensés obertament l'amnistia en el comitè federal del seu partit. Sigui com sigui, l'enquesta dibuixa un escenari similar al del resultat del 23 de juliol, amb el PP guanyant gairebé un punt i els socialistes retrocedint-ne escassament mig.

El seus socis de Sumar perdrien un altre mig punt, però Vox caurien encara més, a l'entorn de dos punts i mig. Això fa, de fet, que la distància entre els integrants de l'actual govern en funcions i l'alternativa de dretes es redueixi respecte la victòria conservadora insuficient a les últimes eleccions. Pel que fa a ERC i Junts, la situació no canviarà gaire respecte la situació actual. El baròmetre s'ha elaborat a partir de 4.090 entrevistes.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, és també el més valorat, amb una nota de 4,5 sobre 10, si bé té molt a prop Sánchez i la líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb un 4,3. Tots ells superen de llarg Santiago Abascal (Vox), que es queda amb un 3. Tot i això, l'actual president espanyol és el més citat per seguir com a resident a la Moncloa, per un 28% d'enquestats, superant el 21% de Feijóo. Aquest, però, competeix amb la companya de partit i presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, qui, amb un 4%, queda a prop de Díaz (7%) i Abascal (6%).

El baròmetre també pregunta per altres qüestions d'actualitat. Segons recull, un 41% d'espanyols està molt preocupat per la guerra a Gaza i un 37% ho està bastant. Supera, per tant, el nivell de preocupació que genera la guerra a Ucraïna. En relació a aquesta segona, un 25% n'està molt preocupat i un 46%, bastant.

El CIS també demana als enquestats si prefereixen que les competències sobre sanitat segueixin en mans de les comunitats autònomes o retornina mans de l'Estat. Un 54% defensa mantenir la situació actual, mentre que un de cada tres espanyols voldria recentralitzar-ne la gestió. Tot i això, tant la majoria de votants del PP com del PSOE són favorables de la competència sigui autonòmica (més els populars) i només entre els de Vox n'hi ha més que voldrien recuperar-la per a l'Estat, però sense arribar a la majoria.