Eleccions del 12-M a Catalunya: tot el que has de saber

Consulta els candidats, llistes i calendari dels comicis al Parlament, on Salvador Illa, Pere Aragonès i Carles Puigdemont aspiren a ocupar la presidència de la Generalitat

El debat de pressupostos al Parlament de Catalunya
El debat de pressupostos al Parlament de Catalunya | Arxiu
05 d'abril de 2024, 13:33

Catalunya decidirà el seu Parlament a les eleccions del pròxim 12-M. Milers de ciutadans del país triaran el repartiment de diputats de la nova legislatura, i posteriorment els partits arrancaran les negociacions per intentar conformar Govern. Això és tot el que has de conèixer per estar informat sobre com seran els comicis.

Candidatures a la presidència de la Generalitat

Salvador Illa (PSC)

El líder del PSC va guanyar les passades eleccions per una distància de menys de 50.000 vots, però no va poder governar arran del pacte entre ERC, Junts i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès. Ara, l'exministre de Sanitat vol millorar el nombre de diputats per poder arribar a la Generalitat, conscient que molt probablement li caldrà arribar a pactes.

Pere Aragonès (ERC)

El president de la Generalitat va avançar els comicis després del fracàs dels pressupostos. Un gir de timó del líder republicà que busca que els electors li facin la confiança necessària per mantenir-se al capdavant de la Generalitat. La legislatura no ha estat fàcil: va començar en una coalició amb Junts que va trencar-se, i l'últim any ha governat amb el suport de només 33 diputats.

Carles Puigdemont (Junts)

L'expresident torna a presentar-se a les eleccions amb la voluntat de tornar a trepitjar Catalunya si aconsegueix els suports necessaris per ser investit. Junts aspira a ser la primera força independentista per exigir a ERC els vots per governar, com ha passat entre les dues formacions en passades legislatures. Amb la decisió de Puigdemont, deixarà de ser eurodiputat i perdrà la immunitat, a l'espera de l'aplicació de la llei d'amnistia.

Ignacio Garriga (Vox)

L'extrema dreta torna a apostar per Ignacio Garriga com a candidat a les eleccions, ara un perfil reforçat per Santiago Abascal com a secretari general a nivell espanyol. Vox va aconseguir ser quarta força als comicis del 2021 i ara buscarà resistir a l'impuls que viu el PP a la resta de l'Estat.

Laia Estrada (CUP)

Canvi de cara a la CUP. Laia Estrada serà la candidata dels anticapitalistes després que el 2021 Dolors Sabater aconseguís nou diputats com a cinquena força a la cambra catalana. Estrada ja ha estat diputada en aquesta legislatura i buscarà treure un bon resultat que permeti a la formació ser determinant en la configuració del Govern.

Jéssica Albiach (Comuns Sumar)

Albiach repeteix com a candidata dels comuns a les eleccions catalanes, però aquest cop sense Podem arran de l'alineació amb Sumar després del trencament entre les dues formacions. Els comuns arriben al 12-M després d'haver dit "no" als pressupostos i amb l'objectiu de poder influir (i fins i tot participar) en un futur Govern.

Carlos Carrizosa (Ciutadans)

Carrizosa torna a ser el candidat de Ciutadans a les eleccions catalanes, on la formació lluitarà per mantenir la representació al Parlament. El partit va intentar concórrer en coalició amb el PP, però les negociacions van fracassar, i ara tenen un paper complicat en solitari. Qui un dia va guanyar les eleccions a la cambra catalana amb Inés Arrimadas, ara pot desaparèixer-ne definitivament.

Alejandro Fernández (PP)

Tot i que hi ha hagut dubtes de la direcció de Madrid fins al final, Alejandro Fernández repetirà com a candidat del PP a les eleccions catalanes. Si bé fa tres anys va treure els pitjors resultats del partit a Catalunya, ara preveu aprofitar-se de l'impuls del PP a la resta de l'Estat per millorar considerablement els resultats.

Quan comença la campanya i quan es vota?

La campanya arrenca a les dotze de la nit del dijous 25 al divendres 26 i s'allarga fins al divendres 10 de maig. El dia 11 és la jornada de reflexió i el dia 12 de maig es produeixen les votacions.

Fins quan puc votar per correu?

A partir del 19 de març i fins al dia 2 de maig es pot sol·licitar el vot per correu per a les eleccions catalanes. Per obtenir el certificat per poder votar per correu es pot fer telemàticament a través de la pàgina web de correus o presencialment des de qualsevol oficina de l'estat espanyol. En cas d'optar per la via telemàtica, s'haurà d'acreditar la identitat a través d'autentificació i firma electrònica. I en el cas de la sol·licitud presencial es pot demanar cita prèvia per evitar cues. A partir del 22 d'abril s'enviarà als sol·licitants la documentació necessària perquè puguin exercir el dret a vot per correu. El termini per dipositar el vot per correu acabarà el 8 de maig.

Qui pot votar a les eleccions catalanes?

Poden votar a les eleccions catalanes els ciutadans espanyols majors de 18 anys que tinguin la condició política de catalans -que s'obté mitjançant la inscripció o alta en el padró municipal d'habitants- inscrits al cens electoral i que no es trobin en alguna de les situacions que legalment priven del dret de vot. També poden votar a les eleccions al Parlament els ciutadans espanyols residents a l'estranger que hagin tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu, i que acreditin aquesta condició al consolat d'Espanya corresponent, i també els seus descendents inscrits com a espanyols, si ho sol·liciten.

Resultats de les últimes eleccions a Catalunya (2021)

  • PSC: 33 diputats i 652.858 vots (23,04%).
  • ERC: 33 diputats i 603.607 vots (21,30%).
    Junts: 32 diputats i 568.002 vots (21,04%).
  • Vox: 11 diputats i 217.883 vots (7,69%).
  • CUP: 9 diputats i 189.087 vots (6,67%).
  • Comuns: 8 diputats i 194.626 vots (6,87%).
  • Ciutadans: 6 diputats i 157.903 vots(5,57%).
  • PP: 3 diputats i 109.067 vots (3,85%).