ERC apostarà pel diàleg amb l'Estat i intensificarà la via antirrepressiva

Vilalta rebutja la proposta de Sánchez sobre un referèndum per a més autogovern: "No hem fet les mobilitzacions dels darrers anys per un nou Estatut"

Marta Vilalta, en roda de premsa, aquest dilluns.
Marta Vilalta, en roda de premsa, aquest dilluns. | ERC
03 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:45h
L'executiva d'ERC certificarà aquest dilluns a la tarda la nova estratègia del partit. Ho ha confirmat aquest matí la portaveu republicana, Marta Vilalta, que ha exposat que se "celebrarà una executiva on es portarà un debat intern sobre l'estratègia, camí i passos, estirant el fil de la conferència nacional aprovada per la militància, concretant les línies estratègiques generals, i tenint en compte el context actual". La línia central del partit passarà pel "diàleg, negociació, no abandonar la bandera per arribar a una solució política a un conflicte polític, que es tregui dels jutjats" i, per tant, "reprendre la negociació política" amb l'Estat, com havia avançat El Periódico.

Una aposta pel diàleg amb Pedro Sánchez per concretar com implementar la República catalana deixant de banda la via unilateral, almenys en un primer estadi. Vilalta, però, nega que això xoqui amb l'estratègia de JxCat, ja que afirma que "la major part de les idees van en la línia del que s'ha dit els darrers dies, també el president Quim Torra" i ha d'anar en la línia de tancar una estratègia conjunta de l'independentisme que inclogui la "persistència de les mobilitzacions de la ciutadania" així com "accentuar la via antirrepressiva en la defensa dels drets i les llibertats".

Sigui com sigui, davant la proposta d'un referèndum sobre un nou Estatut que planteja Sánchez, Vilalta, malgrat admetre que "la situació política de Catalunya es resoldrà a les urnes", ha rebutjat aquesta possibilitat: "No hem fet les mobilitzacions dels darrers anys per més autogovern o un nou Estatut". Per això, insta a "abordar la qüestió de fons, el dret a decidir i l'autodeterminació, que Catalunya esdevingui un país independent". "És sobre aquesta qüestió que hem de trobar la resposta", ha conclòs.

D'aquesta manera, la dirigent republicana opina que "la tardor ha de venir marcada per la mobilització i la demostració de la persistència d'aquest país i la voluntat de decidir el seu futur" així com "evidenciar aquestes àmplies majories que fa temps que són al carrer, tan àmplies com sigui possible". La recerca d'una majoria més àmplia per la República és un eix central de l'estratègia d'ERC, que insta a enfortir-se a través de l'obertura a majories com les que van sortir al carrer el 3-O contra la repressió.

El rol del Govern i el carrer

L'Oficina pels drets civils, la marxa pels drets civils o una campanya que "ha de superar fronteres quan tingui lloc el judici contra les persones empresonades" són elements centrals d'aquesta tardor, per a Vilalta, que també subratlla el rol del Govern i les seves "polítiques de progrés i per defensar els drets i la igualtat d'oportunitats per a tothom". "No podem minimitzar la importància de les nostres institucions quan van de la mà de les persones", ha subratllat, i ha insistit que tot "s'emmarqui en una unitat d'acció i una estratègia compartida per anar avançant amb força" que es vagi confeccionant a partir de reunions de tots els actors i que enarbori la "bandera de la mobilització civil, pacífica i democràtica per demostrar la persistència per guanyar la República catalana".

Tot i això, no ha confirmat que hi hagi un principi d'acord en relació a la situació parlamentària dels diputats suspesos pel Suprem que va portar a un xoc amb JxCat abans de l'estiu. "No tenim novetats concretes sobre la resolució del debat", ha apuntat, malgrat que Torra ha afirmat que hi havia un principi d'acord. "S'hi ha anat treballant des de l'inici de l'estiu i s'estava avançant positivament", ha explicat Vilalta.