ERC i Junts incrementen la pressió a Sánchez per avançar en la negociació per a la investidura

Els republicans apressen a anar més enllà de l'amnistia i alerten que “no anem bé” mentre que els juntaires avisen que l’ús del català al Congrés és sinònim de respectar Catalunya

Marta Rovira, al consell nacional d’ERC
Marta Rovira, al consell nacional d’ERC | ACN
16 de setembre del 2023
Actualitzat a les 14:03h
La negociació per investir Pedro Sánchez no sembla que vagi per bon camí a jutjar per les sensacions mostrades aquest dissabte per ERC i Junts. Les dues formacions independentistes han redoblat la pressió al PSOE per avançar en un diàleg que, al parer dels partits independentistes, avança molt lentament més enllà del plantejament d’amnistia, que ERC ja ha donat per feta. 

La secretària general republicana, Marta Rovira, ha donat per segur el compromís dels socialistes amb l'amnistia, i així s'ha expressat en una intervenció des de Ginebra (Suïssa) en el marc del consell nacional del partit, en la qual ha precisat que el punt número tres que va facilitar la presidència socialista de la mesa del Congrés dels Diputats, el que feia referència a la desjudicialització, va ser presentat al govern espanyol com a una amnistia. En aquest sentit, la secretària general republicana ha assegurat que el compromís es manté i que ara toca negociar la resta. 

No obstant això, la secretària general també ha dit que les converses per investir el president espanyol en funcions i candidat socialista, Pedro Sánchez, "no van del tot bé" i ha subratllat que ERC no s'asseurà a parlar en negociacions d'últim minut. "Hem estat clars des de fa setmanes. Hi serem si el govern espanyol abraça els grans consensos de la nostra societat i els principis democràtics", ha admès la republicana.

Les exigències dels republicans són convergents amb les reivindicacions de Junts. La portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, ha assegurat també en el consell nacional dels juntaires que el seu partit segueix la sintonia fixada per Carles Puigdemont i que no té intenció de rebaixar les demandes plantejades per l’expresident: “No afluixarem”, ha indicat la diputada.

“Això va pel català i també per l’amnistia”, ha afegit. La portaveu també s’ha referit a l’ús de la llengua catalana al Congrés a partir de dimarts vinent, i ha assegurat que negociar la presència de la llengua a les institucions contribueix a “recuperar el respecte” que s’havia perdut cap a Catalunya. 
 

Míriam Nogueras i Jordi Turull, al consell nacional de Junts Foto: ACN