Espanya rebrà els primers 9.000 milions d'euros dels fons europeus a partir de juliol

Sánchez convocarà una conferència de presidents autonòmics quan Europa doni el vistiplau definitiu al pla de recuperació espanyol, una ratificació que probablement es complirà el 13 de juliol

Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez, en la trobada d'aquest dimecres.
Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez, en la trobada d'aquest dimecres. | Europa Press
16 de juny del 2021
Actualitzat a les 19:21h
La Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres el pla de recuperació elaborat pel govern espanyol amb les reformes i inversions amb les quals vol captar els ajuts dels fons europeus, un pas que apropa el desemborsament dels primers 9.000 milions que arribaran al juliol en forma d'avançament, segons ha informat la CE.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut juntament amb la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, per explicar que els projectes del pla tenen un caràcter "transformador i renovador" i que el 40% estaran destinats a complir amb els objectius climàtics -el requisit mínim és del 37%-. El president espanyol també ha celebrat que l'espanyol sigui el segon pla en ser aprovat -el primer és el de Portugal-.

L'objectiu de les inversions, segons Sánchez, és augmentar el "potencial de creixement" de l'Estat i convertir-se en un "país líder". Von der Leyen, al seu torn, ha posat l'èmfasi en les "bones relacions" amb el govern espanyol i ha destacat que el 28% dels projectes es dediquin a la digitalització -el mínim requerit és del 20%-.

Més enllà d'aquesta primera entrada de capital, el següent pagament, de 10.000 milions d'euros, es preveu de cara al desembre d'aquest any i el pròxim, que està previst que sigui de 12.000 milions d'euros, es podria executar, si les estimacions europees es mantenen, entre la primavera i el juny de l'any que ve.

El president del govern espanyol també ha comunicat que, un cop la resta d'estats membres validin el pla de recuperació espanyol, convocarà una conferència de presidents i presidentes autonòmics. Sánchez confirma que això passarà abans de l'aturada estival i ho justifica perquè "ells també són els protagonistes".

L'avaluació positiva de Brussel·les obre un termini de quatre setmanes perquè el pla espanyol rebi també el vistiplau de la resta d'estats membres que demanda Sánchez per convocar els presidents de les autonomies. La primera ocasió perquè això succeeixi serà la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin), que està prevista pel 13 de juliol.

A Espanya li corresponen uns 140.000 milions d'euros del fons de recuperació de 800.000 milions amb què la UE vol treure a les economies europees de la crisi provocada per la pandèmia i al mateix temps accelerar les transicions verda i digital. De moment, però, l'Estat només ha sol·licitat els 69.500 milions que arribaran en forma de transferències durant els pròxims sis anys i ha deixat per a més endavant la part de préstecs a retornar.

Defensa dels indults davant la presidenta de la Comissió
Sánchez també ha defensat els indults per "reparar el dolor" de tota la societat catalana i espanyola. "Hem de tornar a la convivència a Catalunya", ha explicat davant una figura rellevant a Europa com és von der Leyen. Sobre la polèmica pel sopar al Cercle d'Economia, Sánchez creu que "on hi ha presidents tan importants com el de Corea del Sud seria ideal que hi fossin totes les institucions".