Fachin avisa que cada vot als «comuns» serà contra «el projecte que més preocupa a Rajoy»

L'exdirigent de Podem, en un acte amb ERC, acusa Domènech de no defensar la sobirania de Catalunya com quan compartien militància a Procés Constituent | Marta Rovira aposta per impulsar un procés constituent "vinculant, de baix a dalt, des de la pròpia ciutadania", però pronostica que l'Estat el voldrà impedir

14 de desembre de 2017, 13:31
Actualitzat: 13:37h

Marta Rovira i Albano Dante Fachin, aquest dijous, en un diàleg sobre el procés constituent català. Foto: Roger Tugas


"En aquesta ocasió i en aquesta conjuntura, cada vot a Catalunya en Comú-Podem ajuda que surti derrotat el projecte que més preocupa a Mariano Rajoy, el que va fer la gent l'1-O". Així de contundent s'ha pronunciat aquest dijouts l'ex-secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, en un acte conjunt amb ERC sobre el procés constituent. De fet, ja va debutar dimarts en la campanya dels republicans amb un missatge molt similar -va assegurar que "si no hi ha majoria independentista, guanya Mariano Rajoy, el rei i els piolins"- i dimecres va participar en una roda de premsa amb la CUP per defensar el projecte de República catalana.

D'aquesta manera, Fachin ha insistit al costat de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que tot el que no sigui una victòria "amb claredat" de l'independentisme significarà que Rajoy haurà vençut i ha explicat que la primacia de les decisions que prenen els catalans per damunt dels vetos espanyols va ser un debat que es va tenir "des del dia 1" a Catalunya Sí que es Pot. "Jo estic dient el mateix, qui no està dient el mateix és en Xavier ", ha lamentat, ja que ha recordat que ells dos, com el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, militaven a Procés Constituent -que ara es presenta amb la CUP-, des d'on es defensava que "res per sobre el que diu el poble de Catalunya". " Iglesias dirà missa, però la gent farà el que cregui que ha de fer", ha etzibat, en recordar que el líder de Podem va afirmar que, si fos català, no votaria l'1-O.

Pel que fa al que havia de ser l'element central de l'acte conjunt amb Rovira, aquesta ha defensat que "l'avenç cap a la República catalana passarà en la propera legislatura per l'impuls d'un procés constituent. Un procés que vol "vinculant, de baix a dalt, des de la pròpia ciutadania", ja que no pot ser "teledirigit des de les institucions polítiques ni s'ha de forjar en un despatx per quatre polítics tancats", com va ocórrer amb la Constitució, amb "l'exèrcit controlant bastant quins textos sortien del despatx". "No, l'exèrcit estava a l'habitació del costat, passant paperets" sobre com s'havien de redactar determinats articles, l'ha matisat Fachin.

Sigui com sigui, la número dos d'ERC ha apostat per apoderar una "ciutadania republicana, compromesa i capacitada d'incidir en les polítiques". Per això, ha defensat que el procés constituent ha de ser "clarament democràtic" i que serveixi per "constitucionalitzar uns drets bàsics de la ciutadania, com el dret a la salut". "No el volem tancat al Parlament de Catalunya", ha exposat, ja que, si és així, "no acabarà representant i cridant a la participació a una gran majoria de ciutadans d'aquest país", motiu pel qual ha instat a fixar-se en les recents experiències constituents d'Islàndia, Irlanda o Escòcia.

Fase ciutadana i institucional

En aquest sentit, ha afirmat que "la primera fase és la més important de totes, la de deliberació de tota la ciutadania de Catalunya, de participació, amb unes conclusions vinculants que s'havien de portar al Parlament per obrir una fase més institucional", tal com preveien les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. "Ens hi hem d'entretenir moltíssim per fer un procés constituent de tothom i per a tothom", ha afegit, així com "les institucions han de posar els recursos necessaris i fer el disseny perquè siguin els ciutadans els veritables protagonistes del procés constituent".

Al seu torn, Fachin ha coincidit en la necessitat que el procés sigui "des de baix", ja que això ha de fer els membres del Govern "han de tenir la força de la gent que els ha posat allà i han de tenir força per defensar-ho", ja que alguns drets hauran estat constitucionalitzats a través d'aquest profund debat social. I és que ha recordat el moment de l'últim mandat en què la dirigent del PDECat Montserrat Candini criticava el conseller de Salut, Toni Comín, perquè deia que "s'estava passant", mentre que el mateix Fachin lamentava que "es quedava curt", moment en què ha admès que Comín "estava rebent pressions molt fortes". "Com blindem un conseller davant dels lobis de la sanitat privada? Amb un procés constituent!", ha asseverat.

El retorn de les empreses

En aquest punt, s'ha tornat a recordar de Domènech, qui defensa un pla per al retorn de les empreses que han marxat de Catalunya, al que Fachin ha defensat "que tornin les empreses que vulguin, però que tinguin clar que aquí qui mana són les persones", i s'ha preguntat: "Quanta democràcia aguanten les empreses?". Així, ha afirmat que "les porres de l'1-O no només defensaven la unitat d'Espanya, també defensaven els interessos de l'Íbex-35", motiu pel qual ha asseverat que "una formació d'esquerres no tingui clar que el que va passar l'1- va en contra dels drets socials és que ha perdut molt". "Què és això de dir que cal posar l'agenda social al centre sense parlar del 155?", s'ha demanat, també en referència a declaracions del cap de llista dels "comuns", i ha etzibat que "els parlaments no poden ser colònies, ni el Parlament ni el Congrés", el qual afirma que és una colònia d'Alemanya.

En aquest sentit, Rovira ha insistit que el 21-D també va de si es legitima "que la Generalitat es rendeixi als interessos oligopolístics de l'estat espanyol" i s'ha mostrat convençuda que "voldran aturar" el procés constituent, perquè amb aquest "es capgira la lògica de presa de decisions" i "s'intenta que prevalgui l'interès general". "Ells intentaran preservar les seves quotes de poder i de decisió", ha pronosticat, i ha coincidir de nou amb Fachin, que ha afirmat que, es faci amb qui es faci el procés constituent, "a partir del moment en què decideix la gent, això ja és d'esquerres".

Les pressions del PDECat en sanitat

Entre el públic, ha intervingut també la dirigent de MES i candidata a la llista d'ERC Magda Casamitjana, qui, referint-se a les limitacions de Toni Comín com a conseller de Salut, ha criticat que va patir "fortes pressions del PDECat per no assolir allò que ERC i MES" reclamava en l'àmbit sanitari. "El PDECat tenia més força que ERC", ha recordat, motiu pel qual ara ha demanat més suport que Junts per Catalunya: "La ciutadania ha de tenir molta força, però l'únic força que ens podem comprometre a fer el que diu la ciutadania som nosaltres, la gent d'ERC".

Al seu torn, la dirigent de Demòcrates Assumpció Laïlla ha demanat "incloure tots els agents en el debat sobre la salut", així com obrir el focus: "Parlem de salut quan es parla de carreteres, de medi ambient, del món laboral, de gent jove...". Igualment, ha apuntat que "caldrà incorporar al debat la gent de Cs" per fer-lo veritablement ampli i transversal.