Feijóo nega que el PSC sigui el «centre» de la política catalana i l'acusa de «reobrir el procés»

El líder del PP assegura que "recuperarem les escoles com a llocs de coneixement i la cordialitat lingüística"

Feijóo aquest diumenge al centre de Salou.
Feijóo aquest diumenge al centre de Salou. | ACN
05 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:36h

 

Alberto Núñez Feijóo ha fet campanya aquest diumenge a Salou, negant que el PSC sigui "el centre" de la política catalana: "El PSC demana el vot als constitucionalistes per lliurar el poder als independentistes". Catalunya "no està condemnada a triar la manera de separar-se d'Espanya", ha dit. "No s'ha d'elegir entre les diverses combinacions entre Sánchez, Puigdemont i Esquerra. S'ha de votar el PP", segons Feijóo. 

Ha acusat el PSOE de fer de Catalunya una moneda de canvi: "Als socialistes els és igual que Catalunya sigui independent o no, l'únic objectiu és que Pedro Sánchez mantingui la Moncloa". Segons ell, els socialistes "han reobert el procés" i s'ha compromès a "tancar-lo". "Recuperarem les escoles com a centres de coneixement i no d'adoctrinament, referem la cordialitat lingüística, farem que no es paguin els majors impostos", ha clamat al centre de Salou.  

Feijóo ha afirmat que també a Galícia hi ha nacionalistes: "Són els aliats d'Esquerra i de Bildu, també diuen que Espanya ens roba. Només que allí els hem vençut i aquí també els vencerem". Ha presentat el PP com "un partit d'Estat. El PSOE s'ha esborrat de ser un partit d'Estat". 

El president del PP venia de Reus i ha posat en valor que el PP és al govern de catorze comunitats autònomes i assegurant que tenen "partit, programa i candidat". Ha al·ludit al "fet curiós que el canvi a Catalunya sigui que governin els qui han governat sempre", tornant a posar Badalona com a model per fer unes altres polítiques. 

Alejandro Fernández s'ha referit a Salou com a gran centre turístic per escometre contra la "turismofòbia". Ha negat que el creixement turístic sigui insostenible per l'impacte en el clima: "El que és insostenible és dir aquesta xorrada". El candidat també ha rebutjat que es digui que el sector es caracteritzi per unes pèssimes condicions laborals. "Ho diuen pensant en els cambrers. Com es nota que aquests pijos no han tingut la seva primera feina fent de cambrers", i ha recordat que de jove ell havia treballat amb el seu pare, camioner d'obra. Una manera de subratllar que va començar des d'uns orígens de família treballadora. 

Fernández ha fet també una defensa de la indústria i ha reprès el seu discurs contra la cultura "del no a tot". Ha apel·lat a "recuperar la igualtat enfront la casta nacionalista i socialista, recuperar la cultura de l'esforç enfront el caprici perroflautista" i ha cridat a mobilitzar-se perquè "el vot ho canvia tot".  

En aquest míting, ha intervingut Lorena Roldán, l'antiga dirigent de Ciutadans fitxada pels populars el 2021. En la confecció de la candidatura, però, Roldán ha estat relegada al segon lloc de Tarragona, sent una víctima més de la "purga" de les persones de confiança d'Alejandro Fernández, castigades per Génova. És l'advocat Pere Lluís Huguet qui encapçala la llista a Tarragona. Roldán manté, això sí, la retòrica dura contra el sobiranisme: "El PP no es rendirà. Ens van donar per morts i aquí estem, vius i eixerits". "És el temps d'una altra Catalunya", ha dit, "la que no asfíxia a impostos i vol la millor educació per als seus fills, trilingüe". 

Huguet, que, com Lorena Roldán, prové de Ciutadans, ha saludat alguns exmembres del partit taronja presents, el que li ha servit per presentar el PP com "la casa comuna del constitucionalisme". Tot i ser catalanoparlant, ha fet tot el seu discurs en castellà, com Roldán, tot i subratllar que defensen la "Catalunya plural".