La Fiscalia demana l'amnistia per a Mas, Ortega i Rigau per la consulta del 9-N

El Suprem va rebaixar les condemnes, que ja s'han complert, per un delicte de desobediència al Constitucional pels fets de 2014

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, després de conèixer la sentència del 9-N
Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, després de conèixer la sentència del 9-N | PDECat
Redacció
28 de juny del 2024

La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que apliqui la llei d’amnistia a l'expresident del Govern Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau per la consulta sobiranista del 9-N del 2014, segons ha avançat El Periódico. Les condemnes d'inhabilitació per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional, rebaixada pel Tribunal Suprem el 2018, ja han estat complertes.

La llei amnistia, però, no contempla el dret dels amnistiats derestituir les multes pagades, que en el cas de Mas van ser de 36.000 euros, 30.000 en el d'Ortega i 24.000 en el de Rigau. El fiscal afirma, però, que aquests casos entren de ple en la mesura de gràcia.

La notícia arriba l'endemà que la Fiscalia demanés l'aplicació de l'amnistia també per a Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga, acusats pels preparatius de l’1-O; i tres dies després que l'exconseller d'Interior Miquel Buch i el sergent dels Mossos Lluís Escolà es convertissin en els primers amnistiats. En aquell cas, per l'escorta a l'expresident Carles Puigdemont durant l'exili.