Foment i la Cambra rebutgen les sancions que proposa Junts a les empreses que van marxar: «No és acceptable»

Josep Santacreu assegura que el que és prioritari és "generar les condicions perquè tornin" i que el món econòmic està treballant per fer Catalunya atractiva pels inversors

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre.
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre. | ACN
09 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a les 17:41h

La proposta de Junts-enunciada per Josep Rius aquest dimarts- de sancionar les empreses que van marxar de Catalunya després de l'1-O i revertir el decret del PP que ho va permetre comença a generar reaccions en el món econòmic. La patronal Foment del Treball ha emès un comunicat en què "rebutja" aquest tipus de mesures: "No és una política econòmica acceptable".

L'organització que presideix Josep Sánchez Llibre es mostra contrària a que el retorn de les empreses s’hagi de basar en sancions o incentius a les companyies. La patronal catalana també discrepa de les propostes de Junts per tal que les empreses que tornin o aquelles que van mantenir la seu a Catalunya es puguin beneficiar "d’incentius fiscals".

Foment del Treball manté la tesi que la normalitat institucional i la creació d’un "clima econòmic favorable" són el context necessari per afavorir el retorn d’aquelles empreses que van marxar "si és que ho consideren necessari".

Per la seva banda, el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona i president del Consell de Cambres de Catalunya, Josep Santacreu, ha assegurat que "li costa d'entendre" la proposta de Junts. 

Rius ha esmentat aquesta proposta com una nova exigència a Pedro Sánchez a canvi de donar suport al reial decret òmnibus de mesures contra la crisi que demà ha de ser debatut al ple del Congrés. Junts s'ha posicionat en favor d'"un no com una casa" al paquet de mesures proposades per l'executiu espanyol.  

Santacreu ha assenyalat que "no coneix els arguments de fons que planteja Junts", però ha subratllat que "el que és prioritari és que tornin les empreses i generar les condicions perquè tornin". El dirigent cameral ha explicat que des del món econòmic s'està treballant per atreure empreses de tot el món a Catalunya, "especialment aquelles que puguin aportar valor. I això com més en positiu es faci, molt millor".