El Govern posa pressa al PSC i Junts perquè pactin: «Catalunya necessita no estar en funcions»

El primer consell executiu en funcions constata que la ciutadania "no ha valorat" les polítiques d'ERC i emplaça els guanyadors de les eleccions a entendre's per evitar una repetició electoral, que costaria prop de 30 milions d'euros

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts assistint al consell executiu en funcions.
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts assistint al consell executiu en funcions. | Rubén Moreno
14 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:52h

Primera roda de premsa del Govern després de la patacada electoral d'ERC i la dimissió de Pere Aragonès. El president de la Generalitat ha encapçalat aquest dimarts el consell executiu, el primer celebrat en funcions després de la votació de diumenge. Ha valorat els mals resultats amb el seu equip de consellers que li han fet costat els últims tres anys, i ha compartit la preocupació per la "desafecció política" cristal·litzada en l'abstenció i per l'augment de l'extrema dreta, una "amenaça per a la qualitat democràtica", ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja. Davant dels resultats, el Govern també ha apressat els guanyadors -PSC i Junts- perquè es posin mans a la feina i formin un nou executiu.

"Catalunya necessita no allargar un govern en funcions i és important que aquells que poden fer-ho negociïn i pactin, i a veure si hi ha entesa. Una repetició electoral no seria un bon escenari", ha declarat en roda de premsa després de la reunió del Govern la portaveu. En aquest punt, ha recordat que la situació en funcions suposa una "limitació" a l'hora de governar, i que una repetició electoral costaria "milions d'euros". Concretament, aquestes eleccions van costar 30 milions a l'administració. Una repetició no tindria el mateix cost perquè hi ha una part ja coberta de l'estructura, però no seria un cost "molt menor", ha explicat.

L'emplaçament al PSC i Junts per part del Govern, descartant-se ERC d'un futur executiu, va en la línia del que Aragonès va dir la mateixa nit electoral i va refermar dilluns al vespre l'executiva d'ERC: el rol dels republicans a partir d'ara serà a l'oposició i correspon a Salvador Illa i Carles Puigdemont gestionar la nova etapa. Tot i això, el PSC i Junts ja s'han vetat mútuament.  "El procés serà llarg i l'aritmètica serà complicada", ha augurat Plaja.

Plaja també ha fet una lectura més general del resultat. Ha apuntat com el nou Parlament "gira a la dreta" i ha constatat el "fracàs" de l'independentisme. "Cal analitzar per què l'electorat independentista es queda a casa, però encara és d'hora per analitzar-ho i correspon als partits", ha afegit. També ha dit que la ciutadania no ha "valorat prou bé" la feina del Govern en una campanya molt polaritzada entre el PSC i Junts. "Les mesures del Govern no han centrat la campanya", ha reblat.

 

El Govern insisteix en traspàs de Rodalies

El Govern també ha abordat les incidències de Rodalies que van començar diumenge, coincidint amb la jornada electoral. Plaja ha recordat que les competències de gestió són del govern espanyol i ha incidit en la necessitat que siguin traspassades, com ja va pactar ERC amb el PSOE en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. “És una reivindicació històrica, les competències han de ser traspassades tan aviat com sigui possible per poder garantir un bon funcionament”.

A més, ha censurat que diversos representants socialistes hagin atribuït la incidència a la manca de seguretat. “En lloc de treballar per solucionar-ho, els ministres traspassen la responsabilitat a la policia. Costa de creure. A veure si la manca d’inversió a Rodalies serà responsabilitat de la policia”, ha ironitzat la portaveu.