Guia per no perdre's durant el ple que ha d'aprovar la desconnexió

La mesa del Parlament es reunirà a primera hora del matí i l'admissió a tràmit de la llei del referèndum posarà en marxa el xoc amb l'Estat | JxSí i la CUP preveuen demanar l'alteració de l'ordre del dia per debatre i aprovar la norma que ha d'emparar l'1-O

Junqueras, Puigdemont i Turull, aquest dimecres
Junqueras, Puigdemont i Turull, aquest dimecres | Adrià Costa
06 de setembre de 2017, 06:30
Actualitzat: 9:57h
Incertesa. És la paraula amb la qual molts diputats resumeixen entre bambolines la situació que es viurà a partir d'aquest dimecres al Parlament des del moment en què s'activi el tràmit per aprovar la llei del referèndum i la llei de transitorietat. El modus operandi previst és un. Però les respostes que es puguin donar des de l'oposició o des del Tribunal Constitucional poden fer canviar els plans dels independentistes. Feta aquesta prèvia, plantegem a continuació quin és l'esquema que a hores d'ara pretenen seguir Junts pel Sí i la CUP.

Reunió de la mesa a les 9 del matí

Junts pel Sí i la CUP han demanat un ple extraordinari per divendres sense especificar per a què ha de servir. Fonts coneixedores de la convocatòria expliquen que es tracta de garantir-se una "via més" per tal de definir els passos per a l'organització del referèndum, però a ningú se li escapa que gràcies a aquesta petició la mesa del Parlament haurà de reunir-se aquest dimecres a les 9 del matí. És en aquesta trobada quan a proposta de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'admetrà a tràmit la llei del referèndum registrada per Junts pel Sí i la CUP.
 

Reunió de la mesa del Parlament, aquest dimecres. Foto: ACN


A continuació, s'obrirà un període d'esmenes -tal i com ha revelat la portaveu de JxSí, Marta Rovira- que previsiblement durarà unes hores. Dels grups de l'oposició, només es preveu que Catalunya Sí que es Pot en presenti. Una de les principals peticions que farà la coalició d'esquerres és que es retiri del projecte de llei el caràcter vinculant de la votació de l'1 d'octubre, ja que ells interpreten que serà una "mobilització" perquè "no tindrà prou garanties" per ser considerat un referèndum.

Ciutadans, PSC i PP no estan disposats a participar de cap intent de transaccionar l'articulat de la llei. De fet, faran peticions de reconsideració de l'admissió a tràmit de la llei -cosa que pot dilatar el ple- i exigiran el seu dret a demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

Alteració de l'ordre del dia

Un cop arrencat el ple ordinari ja previst, JxSí i la CUP tenen previst aturar el ple per demanar una alteració de l'ordre del dia per debatre i aprovar la llei del referèndum. Ho faran apel·lant a l'article 81.3 del reglament del Parlament, que estableix que es pot incloure un nou punt a l'ordre del dia si ho demanen dos grups parlamentaris o una cinquena part dels membres del Parlament.

L'oposició planteja que té dret a demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei del referèndum

Aquest article també estableix que "si s'hi ha d'incloure un assumpte, aquest ha d'haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d'ésser-hi inclòs, llevat d’un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta". És aquest passatge el que dona peu a diferents interpretacions per part dels grups parlamentaris. Mentre els independentistes consideren avalat que es poden debatre i votar lleis el mateix dia, des de l'oposició asseguren que no es pot fer ús de la "lectura única" en virtut d'aquest article i que, per tant, la llei hauria de passar tots els tràmits abans de ser votada pel ple: des de la presentació d'esmenes a la totalitat i parcials, al seu debat en ponència. També plantegen que tenen dret a demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre el contingut de la llei, amb la qual cosa consideren que la llei no s'hauria de poder debatre fins que no tinguin aquest informe sobre la taula.

Debat i votació de la llei

L'estratègia de l'oposició és posar sobre la taula tots els articles del reglament i de l'Estatut per argumentar que JxSí i la CUP no poden tramitar així la llei del referèndum. Fer entrar, en definitiva, en un caos procedimental la dinàmica parlamentària. Caldrà veure com es posicionen els lletrats del Parlament al respecte. Sigui com sigui, JxSí i la CUP preveuen que es faci el debat de la llei i es voti. Els independentistes votaran a favor. C's, PSC i PSC participaran en el debat però marxaran de l'hemicicle quan toqui votar. Els diputats de Catalunya Sí que es Pot es quedaran fins al final, però caldrà veure si finalment s'abstenen o bé donen llibertat de vot als seus representants perquè no hi ha consens.

Seguiu minut a minut totes les novetats del ple del Parlament.
 

Xavier García Albiol marxa d'un ple just davant d'Inés Arrimadas Foto: ACN