Illa alerta dels riscos d'una «cursa» ERC-Junts per la investidura i refreda l'amnistia

El líder del PSC torna a oferir-se per pactar els pressupostos de l'any vinent i es compromet a "ajudar" per millorar el finançament de Catalunya

Salvador Illa, aquest dimecres en la segona jornada del debat de política general.
Salvador Illa, aquest dimecres en la segona jornada del debat de política general. | Hugo Fernández
Bernat Surroca / Oriol March
27 de setembre de 2023, 09:30
Actualitzat: 14:00h
Salvador Illa, primer secretari del PSC i cap de l'oposició, ha estat l'encarregat d'obrir la segona jornada del debat de política general que se celebra aquesta setmana al Parlament i que coincideix amb la investidura -fallida- d'Alberto Núñez Feijóo, líder del PP, al Congrés dels Diputats. Illa ha optat per erigir-se en alternativa a la presidència de Pere Aragonès, que va intervenir dimarts per apujar el preu a la investidura de Pedro Sánchez. El cap de l'oposició, en la línia del rol de fiscalització i col·laboració que ha desplegat aquests últims anys al Parlament, ha detallat les mancances de l'actual executiu i ha plantejat les línies mestres que, al seu criteri, hauria de seguir el país. "Catalunya no falla, falla el seu Govern, que no acaba de funcionar", ha remarcat durant la seva intervenció.

Segons Illa, el Govern falla per diverses raons. Un primer motiu és que Aragonès "va sol malgrat la debilitat parlamentària". "No vol establir aliances parlamentàries, ni amb els ajuntaments ni amb ningú", ha lamentat, i ha criticat que el Govern només busqui aliances quan ho necessita per aprovar lleis o pressupostos. "Catalunya necessita acords, pactes, consensos i unir-nos en el que és fonamental", ha afirmat. Un exemple és en l'àmbit de l'educació, que Illa ha afirmat que "no es millora" malgrat el canvi al capdavant de la conselleria. O també en la sanitat, en què Illa ha alertat de la manca de metges en diversos punts de Catalunya. "Ofereixo col·laboració", ha remarcat Illa, que ha insistit que el PSC no ha fet "entrebancar" el país, sinó que el Govern ha volgut "anar sol". 

"Continuem allargant la mà", ha dit Illa, per pactar qüestions "de país" en àmbits com l'educació, la sanitat, les infraestructures o el finançament. "Caldrà que tots cedim", ha reconegut. I en els pressupostos de l'any vinent? Illa s'ha tornat a oferir per pactar-los, però ha advertit que s'han d'executar els acords de l'any passat entre ERC i el PSC i ha criticat que els ritmes no són els adequats. "Catalunya necessita un pressupost per a 2024, i som aquí, com sempre hi hem estat", ha deixat clar. L'actitud del PSC continuarà sent la mateixa: "Generar una alternativa però amb la mà estesa".

Illa ha evitat fer cap referència a l'amnistia, però sí que ha acabat el seu discurs amb un missatge que es pot interpretar com una advertència a les declaracions dels últims dies per part d'ERC donant per feta aquesta llei demanant un nou referèndum. "No és moment de fer carreres, de veure qui té més protagonisme i qui surt més bé a la foto; cal pensar en la convivència i en el país, cal pensar en el resultat final", ha afirmat el cap de files del PSC, que ha indicat que Catalunya "s'equivoca quan la rauxa s'imposa al seny i tira pel dret". "Compte amb tirar pel dret, cal avançar amb coherència pel camí del diàleg i la convivència i el respecte", ha reblat.
 

Aragonès demana abordar el finançament

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha agafat el fil del discurs d'Illa per dir que posa límits a les potencialitats de Catalunya és l'Estat. "Per això el volem superar", ha afirmat. Aragonès ha demanat al cap de l'oposició abordar el debat sobre el finançament i l'espoli fiscal que pateix Catalunya -xifrat en 22.000 milions d'euros que marxen a Madrid i no tornen-, i per això ha advertit que no es pot "frivolitzar" en aquest àmbit. "Mai s'ha discutit el finançament de Catalunya, i aquest és el gran drama d'Espanya. Catalunya avança quan els partits que representen la ciutadania catalana condicionen el govern espanyol de torn", ha afirmat. Illa, a la rèplica, li ha dit que "col·laborarà en aquest sentit sempre que hi hagi "rigor i números clars".

"Quina proposta hi ha des de l'Estat per a Catalunya?", ha preguntat Aragonès a Illa. En l'àmbit del finançament, el president ha dit que Catalunya "ha utilitzat la seva força" malgrat les "limitacions" que imposa l'Estat. "Ens imposen el 0% de dèficit mentre l'administració general de l'Estat es queda el 3%", ha remarcat. Si el Parlament vol donar resposta als límits en àmbits com la salut, l'educació o la dependència, cal abordar el debat del finançament, ha constatat Aragonès. "Els recursos són imprescindibles per articular un estat del benestar fort", ha reblat, i ha indicat que el Govern sí que té un "rumb", malgrat que a Illa no li agradi.

A banda del finançament, el president ha insistit, com ja va fer dimarts en la seva primera intervenció, que Catalunya ha de poder decidir el seu futur polític i ha retret a Illa que utilitzi l'actual cicle electoral -amb la davallada de l'independentisme- per insinuar que ja no cal resoldre aquesta qüestió. "Hem de confiar en la ciutadania i fer que decideixi, més enllà dels interessos personals o de partit", ha afirmat.
 

Els comuns demanen prudència a ERC

La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha admès que el debat es dona en un context "peculiar" per la investidura fallida de Feijóo al Congrés i ha advertit que no es pot donar una segona oportunitat a la dreta i s'ha mostrat convençuda que s'arribarà a l'amnistia. "És un pas imprescindible i un pas natural després dels indults i la derogació de la sedició", ha afirmat. Amb tot, la diputada ha demanat a ERC que no doni les coses per fetes i "no parlar en nom dels altres" ni "convertir les negociacions en una competició" entre els partits independentistes. A banda de l'amnistia, Albiach ha insistit en el traspàs de Rodalies i en la reforma del sistema de finançament.

Al seu torn, Aragonès ha dit que no parla "en nom de tercers "i retret a Jaume Asens, negociador de Sumar, que digui que "no s'està negociant" l'autodeterminació. "Potser és que ell no hi és", ha dit. El president ha refermat el seu compromís amb el diàleg i la negociació per resoldre el conflicte. "La meva causa és aprofitar tots els espais de negociació per resoldre el conflicte i que Catalunya voti", ha insistit. Aragonès ha confiat que els comuns pugui col·laborar en el traspàs de Rodalies, i ha refermat que és imprescindible acabar amb el dèficit fiscal que pateix Catalunya, precisament per poder fer més polítiques socials com ha demanat Albiach.