Aragonès eleva les condicions a Sánchez i li exigeix un «compromís ferm» pel referèndum

El president de la Generalitat, en l'arrencada del debat de política general, reclama a l'independentisme aprofitar la "clau de la governabilitat" a l'Estat per aprofundir en la resolució del conflicte al llarg de la legislatura

Pere Aragonès, en l'obertura del debat de política general.
Pere Aragonès, en l'obertura del debat de política general. | Hugo Fernández
Joan Serra Carné / Oriol March
26 de setembre del 2023
Actualitzat a les 17:38h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha arribat al Parlament quan faltava un quart d'hora per les deu del matí. S'ha reunit amb els consellers als despatxos que ocupa el Govern a la cambra catalana i ha acabat de perfilar els detalls del discurs amb el qual ha arrencat el debat de política general, enguany marcat pel procés d'investidura a Madrid, que comença aquest dimarts amb la intervenció d'Alberto Núñez Feijóo. Tenint en compte que es dona per descomptat el seu fracàs, Aragonès -que ha entrat a l'hemicicle acompanyat de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà- ha aprofitat per continuar enviant missatges a Pedro Sánchez, aspirant del PSOE a continuar a la Moncloa. Per fer-ho, necessita l'independentisme.

Què li ha traslladat Aragonès a Sánchez des del faristol del Parlament? "Catalunya és i serà decisiva. Hem de fer servir la clau de al governabilitat", ha ressaltat el president de la Generalitat, que ha constatat que Feijóo "fracassarà" perquè el 23-J el país el va frenar. En aquest sentit, ha demanat al líder del PSOE "moure's amb valentia i decisió". "L'amnistia serà una realitat. Deien que era impossible, però passarà, és inevitable", ha apuntat Aragonès, que ha definit aquesta mesura com un "punt de partida". "Hem de començar a parlar de què passarà en el futur. Amb l'amnistia en camí, cal obrir pas perquè Catalunya decideixi el seu futur", ha indicat.

"La legislatura només es pot entendre com la que posi les condicions per votar. Tenim l'oportunitat d'obrir i entrar en una negociació amb la feina feta dels últims anys. El nostre deure és aprofitar l'oportunitat", ha ressaltat el dirigent d'ERC, que s'ha definit com a "preparat" per resoldre el "conflicte de sobirania" amb l'Estat. "Si en algun moment hem tingut la força, és ara. Els grups independentistes a Madrid tenen la clau de la governabilitat. Cal utilitzar-la per aconseguir de Sánchez el compromís perquè Catalunya voti. Ras i curt: amnistia i autodeterminació", ha indicat el president de la Generalitat, que ha demanat un "compromís ferm" perquè en la propera legislatura a l'Estat s'acordi la via per "decidir el futur".
 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el debat de política general. Foto: Hugo Fernández


En els propers dies està previst que Aragonès aporti més detalls sobre la construcció de l'acord de claredat, la proposta estrella que l'any passat va verbalitzar en el debat de política general i que es basa en un plantejament des de Catalunya per un referèndum acordat que pugui ser traslladat a l'Estat. Aquest acord de claredat està en mans d'un grup d'experts que, en els propers dies, ha d'elevar a Aragonès una proposta concreta. El plantejament no va convèncer en el seu dia ni Junts -que va acabar sortint del Govern- ni tampoc la CUP, desmarcada del Govern des dels primers pressupostos de la legislatura. El president vol aprovar els comptes de l'any vinent per esgotar la legislatura, però haurà de treballar-se el suport dels socis.

Aragonès ha arrencat el discurs -treballat fins a última hora amb dades que han arribat des de totes les conselleries- remarcant la "voluntat d'avançar". En tot moment ha volgut referir-se a la "Catalunya dels vuit milions", un concepte que ja va declinar en el discurs de la Diada, i ha tret pit del fet que el 60% de les mesures incloses en el programa de l'executiu ja s'han complert. Entre les mesures estrella hi ha els 70 euros de val per a material escolar fins a secundària i, també, que el programa Escena 25 -un bo cultural català- s'ampliarà aviat fins als 30 anys.