Illa avisa ERC i Junts que seria un error barrejar els pactes postelectorals amb l'estabilitat de Sánchez

El candidat del PSC veu "possible" un Govern amb el suport dels republicans i els comuns, sigui en minoria o en coalició, i tanca la porta a facilitar una investidura de Puigdemont

Salvador Illa i Pedro Sánchez en una acte de campanya aquest cap de setmana a Montmeló
Salvador Illa i Pedro Sánchez en una acte de campanya aquest cap de setmana a Montmeló | PSC
06 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:47h

Salvador Illa ha estat clar: barrejar els pactes postelectorals o un eventual acord d'investidura amb l'estabilitat de Pedro Sánchez a la Moncloa seria un error. El missatge va dirigit a ERC i Junts i a les insinuacions que, en funció de les enteses que hi hagi l'endemà del 12-M, la continuïtat del PSOE a la Moncloa podria quedar en entredit. 

"Tinc el convenciment que qui barregi àmbit institucional català a Catalunya i àmbit institucional espanyol s'equivocarà molt políticament", ha dit el candidat del PSC en la roda de premsa d'aquest dilluns a EFE. Illa ha deixat clar que el Govern es decidirà a Catalunya i no estarà condicionat pel que pugui passar a l'Estat.

El diagnòstic que fa el dirigent socialista és que Catalunya va votar en un sentit determinat a les eleccions espanyoles, a favor d'un govern progressista i amb un suport històric al PSC. Qui posi en risc el govern de coalició en clau de pactes a Catalunya, apunta Illa, "s'equivocarà" i "els ciutadans en prendran nota".

Precisament per això, davant d'un escenari en què Junts reclami el suport actiu o passiu del PSC a una investidura de Carles Puigdemont amb l'amenaça de fer trontollar el govern de Sánchez, Illa ho ha descartat. "Per descomptat que no donaré suport a una investidura de Puigdemont, s'ha d'obrir una nova etapa a Catalunya", ha remarcat.

El suport d'ERC i comuns, "una fórmula possible" 

Illa ha assegurat que es presentarà a la investidura després del 12-M i ha dit que és "possible" un Govern amb el suport d'ERC i els comuns. "És una fórmula possible", ha afirmat. El triple criteri que defensa el candidat és un executiu que tingui "estabilitat", faci polítiques socialdemòcrates i prioritzi els serveis públics. Amb tot, ha demanat no dependre de "caramboles" i que els ciutadans concentrin el vot en el PSC.

El Govern que té Illa el cap pot ser en solitari i suports extern o en coalició. "Totes dues opcions poden proporcionar estabilitat", ha afirmat, i ha destacat que serà important tenir capacitat per arribar a pactes. L'executiu que té al cap ha d'estar "per sobre de partits" i comptar amb gent "molt qualificada", amb independència de la seva adscripció a un determinat partit. No ha volgut detallar cap nom de futur conseller.

Revalidar la majoria? "Ja hi és ara"

Illa també s'ha qüestionat que ERC, Junts i la CUP vulguin revalidar la majoria independentista. Les enquestes posen en dubte que es pugui fer, i en molts escenaris amb la necessitat dels vots de l'extrema dreta d'Aliança Catalana. De tota manera, el candidat del PSC no veu clar vulguin realment repetir una entesa així ."Ja hi és ara, per què van convocar eleccions? Per què Junts no va aprovar els pressupostos d'Aragonès?", s'ha preguntat.