Illa es compromet a impulsar una reforma «integral» de l'administració pública

El líder del PSC planteja una "simplificació normativa", uns processos de contractació "més àgils", establir una "finestreta única" i que els ciutadans puguin ser atesos sense cita prèvia

Salvador Illa, aquets divendres a la conferència amb l'entitat Amics del País
Salvador Illa, aquets divendres a la conferència amb l'entitat Amics del País | PSC
03 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:21h

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha escollit l'acte d'Amics del País per llançar el compromís electoral de reforma l'administració pública. En una conferència aquest divendres a l'Hotel Melià, presentada per Miquel Roca Junyent i acompanyat per la plana major socialista, ha dit que una de les prioritats és aquesta "reforma integral" de l'administració pública catalana.  "No és senzill", ha admès, però ha dit que és "imprescindible".

Entre les línies d'actuació, el líder del PSC ha ressaltat una simplificació normativa, a través d'una "revisió global" de la normativa de la Generalitat per "derogar" aquelles que estiguin duplicades o que se'n pugui millorar l'eficàcia. També apostar per la professionalització de la direcció pública, avançar en el dret de ser atès sense cita prèvia i impulsar una finestreta única per facilitar la relació entre els ciutadans i l'administració.

Més enllà d'això, els eixos d'aquesta reforma passaran per una millora de la governança, l'aposta per la innovació i avançar en la transformació digital. Illa ha destacat la necessitat de "prestigiar" el sector públic, millorar la comunicació de l'administració, facilitar uns processos de contractació més àgils sense perdre garanties i reforçar la capacitat de captar talent per a l'administració i mantenir-lo. 

Una nova etapa després de Pujol i Maragall

Illa ha defensat que cal "obrir una nova etapa" després d'una dècada en què Catalunya ha estat "molt per sota de les seves possibilitats". Ha criticat la gestió d'ERC i Junts, i dels diversos presidents independentistes, i ha dit que el balanç "no és bo". Per això, ha proposat una "tercera gran transformació", després de les que van impulsar Jordi Pujol i els governs de Pasqual Maragall i José Montilla.

El candidat del PSC ha destacat que cal "unir" els catalans i no pas aprofundir en els elements que "divideixen", sobretot pels canvis globals. "Toca subratllar el que ens uneix als catalans, també amb la resta d'Espanya i Europa", ha afirmat. L'altre verb que repeteix Illa és el de "servir", que es tradueix en una priorització dels serveis públics, per recuperar-ne l'"excel·lència".

"Marxar-ne? No, hem d'anar a ajudar Espanya"

L'instrument per fer això, ha dit el candidat del PSC, són les institucions de l'autogovern, que ha de ser "de tothom" i "excel·lent" en les polítiques públiques. "Ha de tornar a venir la gent d'arreu d'Espanya a Catalunya per veure com abordem el problema de l'habitatge o les polítiques educatives", ha reclamat Illa.

Alhora, també ha demanat "implicació desacomplexada" a l'hora de millorar Espanya, per impulsar un estat "modern, plural i diversa". "No volem marxar enlloc, hem d'anar a ajudar, falcar i impulsar aquest model d'Espanya plural i diversa", ha reblat. També presència a Europa, aprofitant les institucions on té presència Catalunya.

Roca avala Illa: "Proximitat, serenitat i priorització"

Roca Junyent, un dels pares de la Constitució, ha destacat la trajectòria d'Illa, amb una vida municipal "intensa" com a alcalde, que li ha permès tenir una "proximitat" amb els "problemes reals" i "servir a la gent". Com a ministre de Sanitat, va tenir "encert" a l'hora de gestionar la pandèmia, ha dit Roca, i va aportar "serenitat". "Els nervis mai ajuden", ha recordat. Una tercera qualitat del líder del PSC és la capacitat de "prioritzar". "Fer-ho tot a la vegada és impossible", ha apuntat Roca.