Sánchez presenta el vot a Illa el 12-M com una censura al «fang» de la dreta

El president del govern espanyol carrega contra les "mentides i difamacions" de PP i Vox i es compromet a treballar per culminar l'estratègia del retrobament amb el PSC a la Generalitat

02 de maig de 2024, 20:22
Actualitzat: 03 de maig, 9:37h

Poca gestió, molts personalismes i un marc per al 12-M. El poliesportiu La Parellada de Sant Boi de Llobregat ha quedat petit per escoltar Pedro Sánchez en el primer gran acte de campanya amb Salvador Illa. Hores abans que comencés, a les portes del recinte ja hi havia gent esperant per entrar enmig de fortes mesures de seguretat. A l'exterior, centenars de persones han pogut seguir les intervencions a través d'una pantalla gegant. Després d'anunciar que es queda a la presidència, Sánchez s'incorpora a la cursa electoral catalana per intentar propulsar Illa cap a la Generalitat, culminar l'estratègia del retrobament i derrotar la "màquina del fang" de la dreta.

Entre crits de "president", unes 3.000 persones han escoltat la intervenció de Sánchez, protagonista d'una campanya que ja s'ha abocat als personalismes. El president del govern espanyol ha aterrat a Catalunya per fixar el marc del 12-M i ha enrolat de ple Illa en la seva estratègia contra la "màquina del fang" de la dreta i l'extrema dreta. Sánchez ha demanat el vot al candidat del PSC per derrotar les "mentides i difamacions" de PP i Vox contra ell i la seva obra de govern. "La democràcia pot més que el fang, els vots poden més que les mentides", ha afirmat en un discurs contundent contra les maniobres de la dreta i els seus altaveus mediàtics

Així mateix, ha demanat el vot a Illa per culminar l'estratègia del retrobament a Catalunya i enterrar el procés. "Serà un orgull veure un nou president socialista a la Generalitat", ha afirmat, i s'ha compromès a treballar braç a braç per al benestar i la convivència entre catalans. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que el seu "deute" amb Catalunya i el PSC "és etern", perquè sense els resultats dels socialistes a les darreres eleccions no s'explicaria la seva continuïtat a la Moncloa. 

En un missatge propi de l'ala més esquerrana del PSOE, Sánchez ha reivindicat el partit com l'eina de "la majoria" contra "els de dalt". "Tindran els seus diners, els seus mitjans afins, però nosaltres estem al costat de la majoria social, la classe mitjana i els treballadors contra els poderosos", ha dit. En algun moment, entre el públic, s'ha sentit un tímid crit de "sí que es pot", lema que va fer fortuna amb la irrupció de Podem. "La democràcia no és el territori dels poderosos, sinó la palanca de progrés de la gent humil a la qual representem", ha dit.

Illa: "No demano el vot per molestar, sinó per governar"

El missatge de Sánchez ha eclipsat la proposta de gestió que vol presentar el líder del PSC, Salvador Illa. El candidat ha agraït el suport al president espanyol i ha carregat contra aquells que veuen la política com una "lluita descarnada pel poder" i "sense límits ni respecte a l'adversari". Illa ha fet una crida a la "col·laboració" entre institucions, i en aquest sentit ha demanat el vot "no per molestar, sinó per governar". "No demano el vot per ser incòmode sinó per ser eficaç, no per ser el malson d'Espanya, sinó perquè Catalunya sigui el somni de la resta d'Espanya", ha dit.

Pactes per un "govern transversal"

Illa és el favorit en totes les enquestes, però necessitarà pactar. El candidat ha situat tres requisits per asseure's a negociar un futur govern: estabilitat, polítiques socialdemòcrates i situar els serveis públics al centre. Malgrat tots els retrets de la campanya i si no hi ha una majoria independentista (que no depengui d'Aliança Catalana), dues opcions que hi ha sobre la taula són ERC i Junts. El PSC és partidari d'un "govern transversal", amb el suport d'una majoria àmplia de la societat. 

Aquest matí, Illa s'ha obert a negociar amb Puigdemont després del 12-M, però l'expresident, ara com ara, descarta cap acord. L'opció d'un govern d'esquerres és la prioritat dels comuns, però ERC no la veu amb bons ulls. El resultat dels pactes postelectorals poden tenir, també, reverberacions al Congrés dels Diputats, on Sánchez necessita que ERC i Junts mantinguin el seu suport si vol allargar la seva estada a la Moncloa.