Illa es reafirma: «S'ha de mirar molt enrere per veure que Catalunya ha avançat»

El líder del PSC veu "agosarat" que Aragonès demani la presència de Sánchez a la taula de diàleg

Salvador Illa, en una imatge d'arxiu
Salvador Illa, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
30 d'agost del 2021
Actualitzat a les 22:55h
El líder dels socialistes, Salvador Illa, s'ha reafirmat a mitges sobre les polèmiques declaracions en què assenyalava que "els darrers deu anys han estat els pitjors dels últims 300 a Catalunya". En una entrevista al Més 324 aquest dilluns, Illa ha dit que sempre intenta ser "respectuós" i que el que volia dir és que "cal anar molt enrere per veure Catalunya avançant".

"Els darrers deu anys hem anat enrere econòmicament, a nivell de prestigi internacional no hem avançat i a nivell de convivència hem anat enrere", ha declarat el líder del PSC. A més, sobre les crítiques rebudes, ha explicat que la seva afirmació a l'entrevista al Diari de Girona "no anava en el sentit" de fer comparacions amb una guerra. Unes declaracions molt semblants havia fet Illa en aquesta entrevista aquest diumenge al diari gironí.

Illa no ha volgut rectificar aquestes declaracions criticades aquest mateix dilluns per l'independentisme i també pels comuns, i ha matisat que la seva intenció era "mirar cap endavant" i parlar d'"obrir un temps nou", que "és el que necessita" el país. Sobre la taula de diàleg, el dirigent socialista creu que cadascú "pot defensar el que consideri" però creu que el consens de tota la ciutadania de Catalunya "mai estarà en les propostes de l'amnistia i l'autodeterminació".

A més, sobre la composició de la delegació de l'Estat en la primera trobada d'aquesta taula, Illa ha defensat que és el president espanyol, Pedro Sánchez, qui ho ha de decidir, espera que Miquel Iceta hi sigui com a "persona rellevant" i veu "agosarat" que el president Pere Aragonès demani la presència del president del govern espanyol.

Crítiques de l'independentisme
ERC no ha desaprofitat l'oportunitat de respondre Illa. Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu dels republicans, ha demanat una rectificació a Illa per no "blanquejar" el franquisme. "Els anys del franquisme són el pitjor que li ha passat a aquest país en els últims anys", ha expressat.

Al seu torn, Junts, a través de l'expresident Carles Puigdemont va reaccionar el mateix diumenge. "Es veu que el Decret de Nova Planta, la Guerra Civil, les dictadures de Primo de Rivera i Franco van ser molt millors que els darrers 10 anys", li havia etzibat l'expresident de la Generalitat.

Pel que fa a la CUP, el diputat Pau Juvillà, que és secretari de la Mesa del Parlament, va advertir que "així es banalitza el franquisme i es blanqueja la ultradreta". Per la seva banda, l'exconseller Jordi Turull va preguntar si creu que "amb Franco es vivia millor". Altres usuaris van recordar a Twitter que el líder de Vox, Santiago Abascal, va fer una afirmació similar.