Immigració, capítol dos: la negociació comença ara

Junts es posarà en contacte amb experts per elaborar un contingut "de màxims" de cara a la llei orgànica que s'ha de concretar, però el PSOE ja avisa que control de fronteres i expulsió de migrants irregulars continuaran en mans de l'Estat

Bolaños i Montero observen Nogueras durant el ple al Senat.
Bolaños i Montero observen Nogueras durant el ple al Senat. | Europa Press
16 de gener de 2024, 07:00
Actualitzat: 10:24h
Quan Junts i el PSOE estaven negociant al límit com desbloquejar els primers grans decrets de Pedro Sánchez, un dels dirigents socialistes implicats en les converses va pronunciar aquesta frase: "I què us semblaria parlar de competències sobre immigració?". Aquesta carpeta ja havia aparegut en les converses sobre la investidura del president del govern espanyol, però mai es va acabar de clarificar. Dimecres de la setmana passada, però, els negociadors de Junts van recollir el guant i, amb la conformitat de Carles Puigdemont -que al setembre ja va situar la política migratòria com un element per negociar durant la investidura- van salvar dos dels tres grans decrets de Sánchez. Ara, però, arrenquen les converses de debò entre els actors.

Per què? Perquè s'ha de posar en marxa una llei orgànica que estableixi com es produeix el "traspàs integral" de competències que Junts assegura haver pactat, tot i que el PSOE ja hi ha posat matisos i límits. En aquest sentit, segons fonts consultades per Nació, la formació que lidera Jordi Turull com a secretari general es posarà en contacte amb experts per dotar de contingut de la llei orgànica. "Anirem a màxims", va assenyalar aquest dilluns Turull en una entrevista al programa Els Matins de TV3. Què vol dir una política integral sobre immigració? "Benestar social i seguretat, però sobretot educació, salut, economia, ocupació i cultura", remarquen les fonts de la direcció consultades. De moment, això sí, el PSOE ja ha advertit que hi ha qüestions que són inamovibles, com ara el control fronterer o l'expulsió de migrants.

Ho va tornar a reiterar Sánchez en una entrevista a RNE, tot i que Junts li treu importància. "Tampoc volia la llei d'amnistia i ara fa mítings en els quals la defensa amb entusiasme", ressalten a la formació fundada per Carles Puigdemont. El líder del PSOE es limita a parlar de competències en àmbit laboral i integració social, però remarca que hi ha aspectes en què la Generalitat no hi podrà entrar. Tanmateix, hi ha una qüestió clau -l'expulsió de migrants- que no està ni tan sols en mans de la política, sinó de la justícia. Junts, en aquest sentit, ha generat polèmica a l'hora de defensar que Catalunya pugui decidir si es poden expulsar migrants multireincidents, un posicionament que els ha enfrontat -encara més- a ERC.