Junqueras defensa que ERC busqui el «millor acord possible» per la investidura

L'expresident dels republicans, apartat temporalment del càrrec, aposta perquè el partit batalli les negociacions amb el PSC i assegura que Rovira seria una "bona candidata" si hi ha repetició electoral

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras | Hugo Fernández
12 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:14h

Oriol Junqueras, apartat temporalment de la presidència d'ERC, és partidari que el partit s'engresqui en les negociacions per a la investidura del socialista Salvador Illa amb l'objectiu de construir "els millors acords possibles" amb ell o amb qualsevol altra força política. "Si pogués ser amb tothom", ha dit. Així ho ha afirmat en la primera entrevista que dona després d'haver deixat el seu càrrec orgànic amb l'objectiu de tornar-se a presentar en el congrés de novembre. Ha estat a El matí de Catalunya Ràdio des d'on ha defensat que ERC no es "negui" a cap acord, ni tampoc que no n'accepti cap a "qualsevol preu". Ha indicat, això sí, que el PSC i Junts s'han posat sovint d'acord en els grans temes de país. 

Amb el pas al costat de Junqueras, és la secretària general del partit, Marta Rovira, qui s'encarrega de liderar les negociacions per la investidura, com ja va fer amb les de la mesa del Parlament. Tot i això, Junqueras, ara més alliberat en els altaveus públics per haver-se desprès de la presidència del partit, ha defensat que els republicans juguin a la centralitat després de la desfeta electoral. De fet, el republicà és partidari, i així ho ha reiterat en múltiples ocasions, de què ERC pugui pactar amb "tants partits" com sigui possible. Que sigui un partit central és el seu objectiu. 

Junqueras mai se n'ha amagat de la voluntat d'encapçalar ell les llistes, però preveu que no serà possible a curt termini perquè l'amnistia no s'aplicarà amb rapidesa. "S'aplicarà a molta gent, afortunadament. Però no em podré presentar. Igual que Jordi Turull o Raül Romeva. Cap d'aquestes persones tindrà la possibilitat durant molt de temps de presentar-se a les eleccions. És bo que tothom ho tingui clar. El Tribunal Suprem posarà través", ha declarat. Així, ha augurat que el cas dels presos polítics serà el "més lent de tots". Preguntat per si Rovira podria ser la cap de llista, ha dit que seria "una bona candidata" però també ha assegurat que el partit té "molta gent molt preparada".

En aquest punt, ha reivindicat que sí que preveu que l'amnistia s'apliqui amb més rapidesa al candidat de Junts, Carles Puigdemont, perquè no està pendent del Tribunal Suprem. Junqueras també ha aprofitat per sostenir que fa temps que no es reuneix amb Puigdemont i que "estaria encantat" que l'entrevista servís com a "preàmbul" per a una trobada.

En qualsevol cas Junqueras ha reivindicat la feina antirepressiva d'ERC i ha assegurat que gràcies a la reforma del codi penal, ara el juntaire Josep Rull pot ser president del Parlament. "Va ser un acord molt criticat. Però malgrat això, permet que tinguem un president del Parlament que es diu Josep Rull. Entenc que l'egoisme o la tàctica porta a criticar coses fins i tot quan tu n'ets el beneficiari, però crec que comportar-se així no és bo", ha afegit Junqueras. 

Barcelona: en mans de la militància

Sobre el principi d'acord d'ERC amb el PSC per entrar al govern de Jaume Collboni, el republicà no s'ha volgut mullar i ha sostingut que la clau la tindrà la militància. "Si decideix avalar-ho, voldrà dir que està bé. Si decideix que no vol entrar, voldrà dir que l'acord no és suficient". En aquest punt, ha recordat que ell no votarà perquè milita a Sant Vicenç dels Horts i no a Barcelona.

Per últim, respecte a la seva campanya personal per revalidar la presidència mentre Rovira defensa que calen nous lideratges, Junqueras defensa que també calen "altres lideratges no tan nous i sàvia més revellida". ERC ha de canviar de líder? "Si ho considera oportú la militància". Junqueras defensa que malgrat portar 13 anys al capdavant del partit, no ha pogut prendre moltes decisions perquè n'ha fet quatre a la presó i continua inhabilitat. 

Les joventuts d'ERC posen preu a la investidura

Poc després de l'entrevista a Junqueras, les joventuts d'ERC, el Jovent Republicà, han emès un comunicat en el qual defensen que qualsevol suport a una investidura ha d'estar condicionat a demandes "exigents" i "coherents": un referèndum per votar la independència i el compromís amb la justícia social. En cas de no aconseguir aquestes demandes, el Jovent aposta per una repetició electoral: "A nosaltres, no ens fan por les urnes". Així mateix, adverteixen que el país no es pot permetre que "l'unionisme" s'apoderi del Govern i critiquen Illa de compartir el model de país amb la dreta "més sucursalista". Sobre Junts, adverteixen que no es pot donar suport "gratuït" a "qui viu de l'independentisme màgic i buit de propostes realistes".