Junts defensarà l'encaix constitucional del referèndum en la campanya europea

La candidatura liderada per Comín defensa al mateix temps la "legitimitat" de l'1-O i es compromet a teixir "aliances" per la causa catalana, inclosa l'oficialitat de la llengua al continent

Toni Comín i Aleix Sarri, aquest dijous en roda de premsa.
Toni Comín i Aleix Sarri, aquest dijous en roda de premsa. | Junts
23 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:46h

"Promourem el debat sobre la compatibilitat d’un referèndum d’autodeterminació de Catalunya i la Constitució espanyola (particularment, en base al seu article 92) entre els actors polítics i jurídics europeus". Aquest és un dels punts que apareix en el programa electoral de Junts de cara a les eleccions europees. Així consta en el document que han presentat aquest dijous, quan queden poques hores perquè arrenqui la campanya, el candidat Toni Comín i el director de l'estratègia electoral, Aleix Sarri, que també és el número tres de la llista. Comín, que és vicepresident executiu del Consell de la República, compatibilitza l'encaix constitucional del referèndum amb la "legitimitat" de l'1-O, com diu el programa.

El document presentat també defensa teixir "aliances" per tal d'augmentar el coneixement de la causa catalana a nivell internacional, amb l'accent posat en l'exercici de l'autodeterminació. Una de les carpetes centrals, segons ha determinat Comín de manera telemàtica en una roda de premsa celebrada a la seu de Junts, serà l'oficialitat del català a Europa, que ha admès que anava més lenta del que esperaven. L'oficialitat es va pactar amb el PSOE a canvi del suport del partit a la constitució de la mesa del Congrés, però ha anat quedant alentida i, de fet, aquesta setmana va quedar aparcada indefinidament a la carpeta de les qüestions comunitàries sense resoldre.

Sarri ha remarcat que prestaran especial atenció al compliment de les sentències internacionals i a la necessitat de no permetre el "biaix ideològic" dels jutges estatals. Un dels cavalls de batalla de la propera legislatura, ha indicat el director de la campanya, ha posat de manifest que cal continuar aprofundint en el camí del "grup objectivament identificable" com a via per protegir els interessos dels catalans i dels dirigents independentistes encausats. Una de les carpetes que estaran en joc els propers anys és la llei d'amnistia, que el PP ja ha deixat clar que combatrà en totes les instàncies possibles. La justícia europea, de fet, pot acabar tenint l'última paraula al respecte.

La negociació oberta entre Junts i el PSOE a Suïssa també apareix en el programa. "Recolzarem i reforçarem des del Parlament Europeu el procés de negociació entre Junts i el PSOE, amb mediació internacional, iniciat a Ginebra per resoldre el conflicte polític de l'Estat amb Catalunya", indica el text. Un dels punts que apareixen en l'acord signat amb els socialistes al novembre per la investidura de Pedro Sánchez és, precisament, la celebració d'un referèndum a través de l'article 92 de la Constitució, que és el que regula les votacions consultives. Els socialistes s'han tancat sempre en banda a activar-lo, i el Congrés, fa deu anys, ja va votar en contra de cedir les competències per fer un referèndum.

Programa electoral de Junts by Naciodigital on Scribd