L’oficialitat del català es queda indefinidament al calaix d’Europa

La qüestió no s'abordarà fins després de les eleccions i el govern espanyol rebutja marcar "terminis"

La reunió d'aquest dimarts del Consell de la Unió Europea
La reunió d'aquest dimarts del Consell de la Unió Europea | Consell de la UE
Redacció
21 de maig de 2024, 21:12
Actualitzat: 22 de maig, 8:32h

Nova reunió de ministres d'Assumptes Exteriors en què no s'ha tractat l'oficialitat del català a la Unió Europea. Cinc mesos després que Espanya perdés la presidència rotativa del Consell de la UE a favor de Bèlgica, la qüestió continua al calaix i s'hi quedarà, com a mínim, fins que s'hagin celebrat les eleccions del 9 de juny. Al seu torn, el govern espanyol rebutja marcar terminis.

Així ho ha afirmat el secretari d'estat per a la UE, Fernando Sampedro, que si bé ha dit ser "molt optimista" al respecte perquè "cada cop hi ha més retorns positius" dels socis europeus en les consultes fetes amb les capitals. El cert, però, és que caldrà esperar uns mesos perquè s'abordi la inclusió del català, el gallec i l'eusquera en el règim lingüístic europeu en un Consell d'Afers Generals.

Cal recordar que aquesta era una de les condicions que recollia l'acord d'investidura de Pedro Sánchez amb ERC i Junts. Per això, Sampedro ha afirmat que Espanya "continuarà defensant" i que hi ha una "majoria" d'estats que ha entès que l'oficialitat de les tres llengües és "una qüestió d'identitat nacional" d'Espanya i que "mereix el respecte de la resta". A més, el secretari d'estat espanyol ha insistit que no hi ha "cap dificultat" ni pràctica ni legal ni d'establiment de "precedents" que impedeixi tirar endavant la petició.