Junts, ERC i CUP votaran Josep Rull com a nou president del Parlament

L'exconseller de Territori aspira al càrrec en el marc d'una mesa sobiranista; els republicans no confirmen l'acord, que es materialitzarà un cop els diputats exerceixin el vot

La mesa d'edat, presidida pel diputat de Junts Agustí Colomines
La mesa d'edat, presidida pel diputat de Junts Agustí Colomines | Hugo Fernández
O. March / J. Serra Carné / C. Rocamora / B. Surroca
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 18:41h

Josep Rull guanya números per ser el nou president del Parlament. Aquest és el nom que Junts proposarà per liderar la cambra en el marc d'un acord que necessitaria el suport d'ERC i de la CUP. Els anticapitalistes ja han confirmat el vot a l'exconseller de Territori mentre que els republicans prefereixen esperar a la votació dels diputats en lloc d'anunciar l'entesa prèviament. El nom de Rull, avançat per Europa Press, ha transcendit després de la reunió del grup parlamentari de Junts d'aquest migdia, i quadra amb la voluntat de dotar d'un vernís antirepressiu la nova mesa de la cambra. Va ser pres polític per l'1-O i gaudeix de bona relació amb la resta del sobiranisme. En cas que l'exconseller fos escollit, rellevaria en el càrrec Anna Erra, que va assumir la presidència del Parlament en substitució de Laura Borràs fa tot just un any.

Rull necessita els vots dels republicans i de la CUP per arribar al càrrec, i que el PSC no teixeixi una majoria alternativa que hauria de passar forçosament pel PP. Els independentistes disposen de 59 escons -els que sumen Junts, ERC i els anticapitalistes-, mentre que els socialistes i els populars n'apleguen 57. Els comuns ja han dit que votaran la seva pròpia candidata i no participaran de l'aliança, que donaria la presidència a Junts.

Al llarg de tota la jornada d'aquest dilluns, en privat, s'ha parlat dels vetos creuats existents en la negociació, cap d'ells tan rellevant com el que existeix entre Junts i Comuns Sumar, comandats per Jéssica Albiach i tocats pel resultat del 9-J. Uns vetos que havien alimentat la possibilitat que la presidència recaigués en ERC. El nom favorit dels republicans era el de Laura Vilagrà, vicepresidenta del Govern en funcions i número 2 de Pere Aragonès a les eleccions del 12-M.

La tria de la mesa estarà marcada, primer, per la decisió que prendrà la mesa d'edat sobre el vot dels exiliats, en discussió després que el Tribunal Constitucional (TC) tombés el sufragi a distància de l'exconseller Lluís Puig. La mesa d'edat està formada per Agustí Colomines (Junts), Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox), de manera que l'independentisme hi té majoria. Tant el partit de Carles Puigdemont com el d'Oriol Junqueras -que des d'aquest dilluns abandona temporalment la presidència per buscar l'aval de les bases per tornar-hi- s'han compromès a acceptar el vot de Puigdemont, Puig i Ruben Wagensberg, que resideix a Suïssa, des d'on afronta la causa de Tsunami.