Qui acabarà presidint el Parlament? La legislatura arrenca amb una votació d'infart

La cambra es posa en marxa aquest dilluns amb la incògnita sobre el color de la mesa i la polèmica pel vot dels exiliats; de l'acord que s'arribi en dependrà el calendari de la investidura, amb Salvador Illa i Carles Puigdemont com a protagonistes

El Parlament acull aquest dilluns la sessió inaugural de la legislatura.
El Parlament acull aquest dilluns la sessió inaugural de la legislatura. | Europa Press
Carme Rocamora i Seguí / Oriol March
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:51h

El Parlament sorgit de les eleccions del 12 de maig es posa en marxa aquest dilluns a les quatre de la tarda en un context d'incertesa pràcticament inèdit. La principal incògnita és qui presidirà la cambra. El PSC, guanyador de les eleccions? Junts, que va quedar segona i des de la sortida del Govern ha perdut pes institucional? ERC, soci cobejat tant per socialistes com per Carles Puigdemont, que pensen en els republicans com a soci d'una hipotètica investidura? La mesa tindrà majoria sobiranista i antirepressiva? Serà el primer episodi d'un nou tripartit? El PSC activarà els ressorts per mantenir el control de l'òrgan, si cal amb els vots del PP? Cap a les set de la tarda hi hauria d'haver les respostes.

La setmana passada el Tribunal Constitucional (TC) va complicar encara més les coses quan va tombar el vot de Lluís Puig, una decisió que impacta en el sufragi de Puigdemont i també de Ruben Wagensberg, que resideix temporalment a Suïssa. En aquest últim cas, però, el fet d'estar de baixa hauria de permetre que el seu vot fos comptat amb normalitat. Malgrat el posicionament del TC, però, ERC i Junts, que tenen majoria a la mesa d'edat -els diputats Mar Besses i Agustí Colomines representen els dos partits-, ja han fet públic que acceptaran els sufragis dels exiliats. Una posició que, ben segur, motivarà queixes i recursos per part del bloc constitucionalista.

Quines opcions hi ha obertes, a hores d'ara? L'independentisme suma 59 escons, que són els que representen Junts -35-, ERC -20- i la CUP -4-. Aliança Catalana, l'extrema dreta catalana que s'estrena aquest dilluns al Parlament amb dos escons, no ha revelat les seves intencions, però els altres tres partits no hi han negociat. Una mesa "antirepressiva", és a dir, de l'independentisme amb els comuns, aplegaria fins a 65 diputats, perquè s'hi afegirien els sis que té el grup de Jéssica Albiach. El candidat dels comuns a les eleccions europees, Jaume Asens, s'ha passat bona part de la campanya defensant la possibilitat que ERC presideixi el Parlament en aquesta legislatura. Ara el lidera Anna Erra, de Junts.

El PSC compta amb 42 escons, que es poden ampliar fins als 48 en cas que els comuns facin costat al candidat o candidata dels socialistes. Si el grup d'Illa vol presidir la cambra també pot comptar amb el suport del PP, amb qui suma 57 escons, perquè els populars en tenen 15. Per què és important el número 57? Perquè és la xifra de vots de la qual disposa l'independentisme si es descompten els sufragis de Puigdemont i Puig. En un empat a 57, s'acabaria premiant el candidat del partit més votat, en aquest cas el PSC. No és descartable un escenari d'impugnació de la tria de la mesa si es comptabilitzen els vots de l'expresident i de l'exconseller de Cultura. Ara bé, aquest escenari d'impugnació no seria automàtic, sinó que podria arribar al cap de mesos o fins i tot anys.

Un cap de setmana de negociacions independentistes sense el PSC

Quines han estat les negociacions fins ara? L'hermetisme ha estat el pacte entre els partits, preocupats perquè les filtracions no tinguessin un impacte sobre la votació en les eleccions europees. De fet, des d'ERC asseguren que les negociacions més rellevants no han començat fins aquest cap de setmana, i serà en les següents hores, en el temps de descompte, quan arribin les enteses. La majoria del Parlament ja va acordar fer el ple a la tarda, quan habitualment aquest tipus de sessions se celebren al matí, per donar temps a les executives dels partits a analitzar els resultats de les europees i cosir estratègies d'última hora per a la mesa.

Malgrat l'hermetisme, sí que s'han reconegut reunions entre Junts, ERC i la CUP. De fet, des de l'entorn dels republicans asseguren que han existit menys negociacions amb el PSC per la mesa que amb l'independentisme, i que la maniobra del TC va donar encara més raons a ERC, Junts i la CUP per intentar arribar a una entesa per defensar el dret a la participació dels exiliats. Els tres partits independentistes van estar negociant fins diumenge vespre, i han començat les negociacions de nou a primera hora del dilluns.

En el cas d'ERC, en paral·lel és especialment rellevant la reunió que se celebra dilluns al matí. Primer es reunirà la permanent, a la seu nacional, a les 09:00 hores. En aquesta trobada, a més, el president del partit, Oriol Junqueras, farà oficial que plega temporalment. Després, ja no participarà en l'executiva que se celebra a les 11:00 hores i on s'avançarà en la decisió de la mesa del Parlament. 

Pel que fa a Junts, no hi ha executiva convocada, però sí una reunió del grup parlamentari a les 12:00 hores. La majoria de veus defensen tenir la presidència i així assegurar-se la segona institució del país després de quedar segons a les eleccions catalanes. Erra no se n'amaga que estaria disposada a continuar en el càrrec. "Junts no ha proposat cap nom que no sigui seu per a la presidència", asseguren des de l'entorn d'ERC.

Els republicans, que no han condicionat en les negociacions tenir la presidència, però que volen fer valdre els seus vots i, per tant, no ho descarten, insisteixen a desvincular un acord de la mesa d'un acord posterior de la investidura. És a dir, que podria existir un acord independentista a la mesa, una primera investidura -fallida- de Puigdemont, i posteriorment una negociació entre ERC i el PSC per una possible investidura d'Illa. En qualsevol cas, la clau és també si serà una mesa efímera o de mirada llarga, ja que ni Junts ni ERC descarten un escenari de repetició electoral.