Junts rectifica i permetrà ara el debat al Congrés sobre els lloguers de temporada

Els de Puigdemont justifiquen el canvi de posició perquè el text "blinda" les competències catalanes; la nova proposta l'ha registrat ERC, Bildu, Sumar i Podem

Els diputats de Junts al Congrés
Els diputats de Junts al Congrés | Europa Press
22 d'octubre de 2024, 18:47
Actualitzat: 22:11h

Després de setmanes de pressió social i transversalitat política a favor de la regulació dels lloguers de temporada, Junts ha canviat de parer i facilitarà que el Congrés admeti a tràmituna proposta en aquest sentit. El moviment arriba després que el partit de Carles Puigdemont, a mitjans de novembre, s'alineés amb el PP i Vox i votés en contra d'aquesta qüestió. Després d'aquesta posició del setembre, que va comportar una manifestació del Sindicat de Llogateres davant la seu del partit, a Catalunya el Parlament va coincidir a defensar àmpliament aquesta regulació durant el debat de política general.

Què ha canviat ara? Va ser ERC, juntament amb Bildu, Sumar i Podem, qui aquest dilluns va registrar una nova proposta per aquesta regulació. En roda de premsa aquest dimarts, la diputada republicana Pilar Vallugera ha explicat que han introduït modificacions a la norma confiant que Junts aquesta vegada hi votarà a favor. “Era incomprensible aquesta alineació amb el PP i Vox”, ha dit. Els canvis a la llei inclouen que el període del contracte de lloguer de temporada pugui arribar als nou mesos –a la proposició de llei anterior era de sis– perquè pugui coincidir amb els cursos acadèmics i que la subrogació dels contractes calgui comunicar-la al propietari de l’immoble.

El moviment dels republicans ha fet efecte. Des de Madrid, la diputada juntaire Marta Madrenas ha explicat que el partit canvia de postura perquè el nou text -segons Junts pactat amb el Sindicat de Llogateres- “blinda les competències” de Catalunya. Madrenas ha alertat, però, que el pacte amb la plataforma “no va més enllà” d’aquesta admissió a tràmit, i ha subratllat que a partir d’ara “s’inicien les negociacions sobre un model que és diferent del de Junts”. A Catalunya, els juntaires plantegen bonificacions fiscals als propietaris d'aquests lloguers si abaixen els preus. Aquesta proposta no va reeixir en el debat de política general del Parlament.

La formació independentista ha constatat que la nova proposta redactada per ERC “respecta” les competències de la Generalitat, però ha volgut subratllar el suport “final” de la formació queda subjecte a “canvis” durant la tramitació de la norma a la cambra baixa espanyola. Així, si bé els de Puigdemont celebren els “canvis” que s’han fet al text que no va comptar amb el seu vot a mitjan desembre, alhora es comprometen a “millorar-lo” durant la tramitació, ja que la proposta “continua mantenint aspectes” amb els quals no estan d’acord.

En concret, i segons especifica el partit juntaire, la nova proposició de llei recull “de manera expressa” que les administracions competents en matèria d’habitatge “i, per tant, en el cas de Catalunya, la Generalitat”, podran controlar les causes de temporalitat dels arrendaments temporals d’habitatge. Alhora, el nou redactat elimina, segons Junts, la capacitat dels arrendataris en contractes temporals de subarrendar i cedir l’habitatge a tercers sense l’autorització del propietari.

Fonts d'ERC celebren el canvi de posició de Junts i remarquen que no han participat de la redacció del text, que s'ha fet de tal manera que impedeixi, diuen, "l'excusa" que el partit va utilitzar en l'última votació, amb relació a una suposada invasió de competències.