És sabut que Junts no té una predilecció per la intervenció en el mercat de lloguer. A ciutats com Barcelona, el partit ha estat molt crític amb les polítiques en aquesta línia impulsades per Ada Colau, dels comuns. I en les últimes dues votacions que s'han fet respecte a la regulació dels lloguers de temporada, a Catalunya i a Madrid, s'hi han oposat, el que ha aixecat una dura reacció dels moviments pel dret a l'habitatge. Ara, però, el partit de Carles Puigdemont s'obre a una possible regulació. En una proposta de resolució que portarà a votació en el debat de política general que se celebra aquesta setmana al Parlament, els juntaires defensen regular "la figura de l'habitatge de caràcter temporal" sempre que es faci des de la Generalitat i no des del govern de l'Estat. Ara bé, això va acompanyat d'una altra proposta: una bonificació als que oferten lloguers de temporada.
En ple debat sobre la necessitat de limitar els beneficis dels arrendadors dels lloguers de temporada, per tant, Junts s'ha desmarcat amb una proposta pròpia per premiar aquells propietaris que simplement posin el preu del contracte temporal al mateix nivell del topall que ja s'està aplicant als lloguers de llarga durada: crear bonificacions fiscals de fins al 30% per als amos d'aquests immobles. És a dir, seduir els propietaris de pisos de lloguer temporal amb la reducció d'impostos perquè abaixin el preu dels arrendaments.
La qüestió dels lloguers de temporada ha guanyat centralitat en els últims mesos, sobretot després d'entrar en vigor, fa mig any, el topall als lloguers de llarga durada català. Això és així perquè des d'aquesta regulació, ha crescut la utilització de la via de la temporalitat per part de propietaris i empreses, que l'han fet servir com a escletxa per evitar les limitacions i continuar alçant els preus del mercat immobiliari. És davant d'aquesta realitat que el Govern de Pere Aragonès va intentar frenar-ho abans d'acabar la legislatura, però Junts s'hi va oposar al·legant que era una iniciativa feta a "correcuita".
Ara, fonts del partit expliquen que s'obririen a una regulació si està "ben feta". Incloure bonificacions per no enfadar al sector privat és l'aposta i sempre fent això en clau catalana, sense que mani Madrid. La proposta de resolució demana al Parlament que constati que les competències en política d'habitatge són "exclusives" de la Generalitat. Ara fa unes setmanes, els juntaires van argumentar que votaven en contra de la regulació de lloguers de temporada estatals perquè era una llei que envaïa competències catalanes.
En la mateixa proposta de resolució que Junts presenta ara, centrada en l'emergència habitacional, s'insta el Govern de Salvador Illa a invertir els recursos econòmics necessaris per arribar, amb la "major celeritat possible", a igualar la mitjana europea del parc de l'habitatge, que es troba al voltant del 9%. Segons el partit, a Catalunya és d'un 1,4%. Per fer-ho, proposen la col·laboració publicoprivada, i també que l'Estat posi a disposició dels municipis i de la Generalitat els sòls residencials que són titularitat de la Sareb. Segons calcula el partit, es tracta d'uns 3.000 solars. El gran anunci d'Illa en la primera intervenció del ple d'aquesta setmana, dimarts, va ser la construcció de 50.000 habitatges públics abans de 2030, una xifra pactada en l'acord d'investidura amb ERC i els comuns.
Per últim, Junts planteja bonificar el 99% l'impost de transmissions patrimonials (ITP) per la compra d'un primer habitatge que sigui residència habitual per a joves menors de 39 anys i també bonificacions fiscals als propietaris perquè incrementin l'oferta del mercat de lloguer i de compra.