Una majoria del Parlament avala la regulació dels lloguers de temporada sense fórmula de consens

El PSC, Junts, ERC, comuns i CUP acorden posar ordre a aquesta modalitat abans que acabi l'any, però no aconsegueixen una entesa sobre com fer-ho

Un edifici de Barcelona amb un cadenat.
Un edifici de Barcelona amb un cadenat. | Hugo Fernández
Bernat Surroca i Carme Rocamora
10 d'octubre de 2024, 21:26
Actualitzat: 21:34h

Consens ampli al Parlament a favor de la regulació dels lloguers de temporada, un reclam social que el moviment per l'habitatge ha situat a l'agenda política després que aquesta modalitat hagi servit als propietaris com una escletxa per fugir del topall de preus aplicat en els lloguers de llarga durada. La crisi de l'habitatge ha sigut un dels puntals del debat de política general que s'ha celebrat aquesta setmana a la cambra, i la regulació dels lloguers de temporada, amb matisos, ha sigut plantejada pel PSC, Junts, ERC, comuns i CUP.

Finalment, el ple ha aprovat dues propostes en aquesta línia, una del PSC i una altra dels comuns. És curiós, de fet, aquest resultat, ja que ERC, que havia plantejat la necessitat de regularització en el final de l'etapa del Govern de Pere Aragonès, no ha aconseguit que la seva proposta al ple tiri endavant. Els republicans oferien directament una eina per impulsar la regularització: recuperar el decret elaborat per l'exconsellera Ester Capella i aplicar-lo abans que acabi l'any, només ha rebut el suport dels comuns i la CUP. El PSC s'ha abstingut i Junts ha votat en contra, exactament igual com va passar el mes de maig.

Fonts del partit republicà apunten que en aquest cas, havien incorporat una condemna al Tribunal Constitucional per haver tombat aquesta setmana la part més social de la llei catalana de l'habitatge, i sospiten que el PSC s'ha abstingut per aquest motiu, ja que el partit d'Illa habitualment no vol entrar en el cos a cos amb altres òrgans de l'estat. En canvi, sí que s’ha aprovat una proposta d'ERC per mantenir la legislació vigent sobre habitatges d’ús turístic i augmentar el control i les sancions contra les pràctiques discriminatòries d’algunes immobiliàries. S’ha aprovat amb el vot a favor d’Esquerra, PSC, comuns i CUP, malgrat el vot en contra de Junts.

Més enllà de la votació fallida d'ERC, la que més consens ha rebut ha sigut la dels comuns, aprovada pel PSC, ERC i la CUP i l'abstenció de Junts. En aquest cas, insta el Govern a fer els "canvis legislatius necessaris" per regular els lloguers de temporada "abans d'acabar l'any", com també plantejava ERC en la seva proposta. Pel que fa a la del PSC aprovada, proposa desplegar la llei espanyola d'habitatge i regular els lloguers d'habitacions i d'ús turístic. En aquest cas no ha comptat amb tants suports com la dels comuns i només hi han votat a favor els socialistes, ERC i els comuns. La CUP s'hi ha abstingut, i Junts, que en la dels comuns s'ha abstingut, en aquesta ha votat en contra.

D'altra banda, s'ha tombat una proposta de Junts que volia que es bonifiqués el 99% de l'impost de transmissions patrimonials i que es creés bonificacions fiscals en aquells contractes de lloguer de temporada que ajustin el preu als índexs de referència amb un màxim del 30%.  És a dir, seduir els propietaris de pisos de lloguer temporal amb la reducció d'impostos perquè abaixin el preu dels arrendaments.

Més enllà dels lloguers de temporada, s'han aprovat diverses propostes de resolució a favor de la limitació del preu dels lloguers i per regular els habitatges d'ús turístic. És el cas d'una proposta dels comuns, que insta el Govern a garantir l’aplicació de la regulació dels preus dels lloguers, aprovar de manera urgent el règim sancionador i posar en marxa un equip d'inspecció i sanció contra els incompliments.

L'habitatge té tanta centralitat en aquesta legislatura, al costat del finançament, que el primer anunci d'Illa en el debat de política general va ser la construcció de 50.000 pisos públics fins al 2030, amb una partida de 4.400 milions d'euros en els pròxims quatre anys. És un compromís que desplega els acords d'investidura tancats entre el PSC i ERC i els comuns.