Junts se suma al PP (sense èxit) perquè Sánchez comparegui al Congrés pel finançament singular i Rodalies

Nogueras vota favorablement a les peticions dels populars juntament amb Vox, però el suport dels socis de l'executiu espanyol permet tombar la proposta

Redacció
27 d'agost de 2024, 20:32
Actualitzat: 20:34h
Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu
Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu | Carlos Luján / Europa Press

Junts ha votat favorablement a les peticions del PP davant la Diputació Permanent del Congrés aquest dimarts perquè el president espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera, María Jesús Montero; i el ministre de Transports, Óscar Puente, compareguin en un ple extraordinari. Això, per donar explicacions sobre l'acord de finançament singular català en el marc de la investidura de Salvador Illa com a president del Govern, el traspàs de Rodalies, el cas Puigdemont, les polítiques en immigració.

Si bé, el "sí" de PP, Vox i Junts ha estat insuficient perquè la proposta prosperés, gràcies a la negativa de PSOE, Sumar i els socis de l'executiu espanyol: ERC, Bildu, PNB i Podem, amb un vot cadascun. L'òrgan que substitueix el Ple del Congrés en els períodes no ordinaris de sessions ha votat aquest dimarts fins a 10 peticions del PP i el govern de l'Estat les ha superat totes perquè els socis han considerat que "no hi ha motius de pes" per a les compareixences.

Junts ha votat amb PP i Vox en les peticions referents al concert econòmic pactat a Catalunya, el traspàs de Rodalies, la fugida de Carles Puigdemont i la crisi migratòria. Els empats han permès al govern espanyol esquivar les explicacions a la cambra baixa, mentre que la líder juntaire a Madrid, Míriam Nogueras, ha subratllat que el partit no forma part de "cap bloc espanyol".

En declaracions des de Cardedeu, Nogueras ha reivindicat que el bloc de Junts "és i ha estat des del minut u Catalunya", i que el problema és que alguns jutges i el Tribunal Suprem "es neguen a aplicar una llei que s'ha aprovat al Congrés", alhora que el govern espanyol "no paga als ciutadans de Catalunya ni la meitat del que ha de pagar". "Davant d'això, òbviament nosaltres volem saber quina és l'opinió del senyor Sánchez i de la senyora Montero", ha afirmat.