Primer, els pressupostos; després, el nou finançament

El Govern de Salvador Illa prioritza la negociació dels comptes del 2025 per tenir-los operatius l'1 de gener i allunya la possibilitat d'una reunió immediata de la comissió bilateral Estat-Generalitat per iniciar la discussió del nou model

Salvador Illa, durant la reunió del Govern d'aquest dimarts
Salvador Illa, durant la reunió del Govern d'aquest dimarts | Gerard Artigas / ACN
27 d'agost de 2024, 19:00
Actualitzat: 19:52h

"[La negociació dels pressupostos] és absolutament prioritària". La portaveu del Govern de Salvador Illa, Sílvia Paneque, ha estat clara aquest dimarts sobre quins seran els primers moviments de l'executiu socialista en les pròximes setmanes en la carpeta econòmica. I la negociació dels comptes del 2025 -confeccionar els del 2024 s'ha descartat per la lògica del calendari- passarà per davant de la discussió del nou model de finançament. Paneque ha detallat que el Govern ja treballa per tenir operatius els pressupostos l'1 de gener i ha refredat la possibilitat d'una reunió immediata de la comissió bilateral amb l'Estat per escenificar que es posa en marxa el debat del finançament.

A la conselleria d'Economia i Finances, pilotada per Alícia Romero, s'havia estudiat la possibilitat que en les primeres setmanes de funcionament de l'executiu -durant el mes de setembre- es convoqués una sessió de treball entre governs per posar les bases del laboriós disseny tècnic d'un nou finançament "singular" per a Catalunya, que el PSC va rubricar amb ERC per a la investidura d'Illa. Però aquesta convocatòria de la comissió bilateral Estat-Generalitat ara mateix no té data assignada. En la roda de premsa posterior al consell executiu, la portaveu del Govern ha evitat referir-se al setembre i ha posat el focus en la recerca de suports per aprovar els pressupostos de l'any que ve, amb republicans i comuns com a "socis preferents". 

L'executiu d'Illa intenta posar en marxa la maquinària governamental mentre fa equilibris amb el debat públic sobre el finançament, viu en la política espanyola, perquè el PP ja ha activat els barons territorials per oposar-hi mentre la Moncloa carrega contra el dúmping fiscal i les retallades de les autonomies governades pels populars, per combatre el relat del partit d'Alberto Núñez Feijóo

"Honorarem els acords que han fet possible la investidura", ha expressat Paneque per justificar que la priorització dels pressupostos no lesionarà el compliment dels compromisos signats amb ERC i comuns, especialment el del finançament, per molta "espiral de soroll" que es generi amb aquesta qüestió. Un missatge dirigit al PP, però també a Junts, que en les últimes hores ha tornat a demanar al govern espanyol i el PSOE que expliqui "exactament" l'abast del pacte firmat amb els republicans.

Veus del PSC consultades per Nació recorden que les relacions amb els republicans són "fluides", però que s'han de "cuidar". Els socialistes entenen que la crisi oberta per les paraules de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, negant la categoria de "concert" al pacte amb ERC o les declaracions de Josep Borrell no han estat un sotrac per a la confiança entre formacions. "Complirem els acords", ha repetit de manera insistent Paneque davant dels mitjans.

"Primers contactes" amb ERC i comuns

El Govern, que aquest dimarts ha completat l'estructura del sottogoverno i ha pres les primeres mesures en matèria de sequera, pretén que la tramitació parlamentària del nou projecte de pressupostos comenci al novembre, amb la intenció que estiguin disponibles a principis de gener. En els últims 14 anys, els comptes només s'han pogut executar dins el termini i en la forma escaient en una ocasió, el 2022. Per aconseguir-ho, la conselleria de Romero ja ha establert els "primers contactes" amb les formacions que van avalar la investidura d'Illa. El Govern espera que aquestes converses s'"acceleraran" en les setmanes vinents. "El que marcarà la negociació és els acords amb ERC i comuns", ha apuntat la portaveu.

El Departament d'Economia i Finances haurà de fer possible la concreció dels compromisos adquirits amb els socis -també en carpetes sectorials- en un context de dificultat per confegir uns comptes expansius. Brussel·les ha transmès la recuperació de les regles fiscals -es van relaxar durant la pandèmia i ara tornaran-, fet que estreny el marge de dèficit al qual es pot acollir la Generalitat. En el termini de 15 dies, el Govern espera definir les coordenades que serviran per cuinar els comptes del 2025. Un objectiu que serà sobre la taula en la sessió de treball que l'executiu d'Illa ha planificat aquest cap de setmana al Monestir de Poblet, localització triada pel mateix president.

El govern espanyol té pendent concretar la condonació de part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) -uns 15.000 milions d'euros-, que Pedro Sánchez va prometre a ERC per lligar la seva investidura. La mesura donaria aire a les finances catalanes en el curt termini, a l'espera de concrecions en el nou finançament.