Illa situa la jurista Eva Giménez com a secretària general de Presidència

La número dos del conseller Dalmau és especialista en dret administratiu i urbanístic; el Govern destaca la "transversalitat" dels 32 nomenaments d'alts càrrecs de la Generalitat, 15 dels quals dones

Illa i els consellers, abans de la reunió del consell executiu
Illa i els consellers, abans de la reunió del consell executiu | Gerard Artigas / ACN
Joan Serra Carné / Bernat Surroca
27 d'agost de 2024, 13:02
Actualitzat: 14:33h

El Govern posa la directa després de les vacances. La reunió del consell executiu d'aquest dimarts ha servit per començar a definir el calendari dels pressupostos de 2025, que la consellera d'Economia, Alícia Romero, confia que entrin en vigor l'1 de gener, i també per confirmar el nomenament del gruix d'alts càrrecs de la Generalitat, sobretot secretaris i directors generals. Alguns noms de pes, com el secretari d'Economia, Juli Fernández, o el d'Interior, Tomás Carrión, ja havien transcendit els darrers dies. D'altres, s'han donat a conèixer avui. Amb el gruix del "sottogoverno" nomenat, l'executiu ja es pot posar a treballar a ple rendiment.

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha destacat el "bagatge i l'experiència professional" dels nous nomenaments, principalment secretaris, i ha agraït la feina feta als càrrecs que han cessat les darreres setmanes. Es tracta de 32 nomenaments, dels quals 15 dones, que representen la "transversalitat" que Salvador Illa aspira a tenir al seu Govern, segons ha detallat la portaveu. Entre els noms destacats que no han transcendit fins ara hi ha el del secretari general de Presidència i número 2 del conseller Albert Dalmau, que serà la jurista Eva Giménez, especialista en dret administratiu i urbanístic, i també en contractació pública i dret local.

El nomenament d'aquests alts càrrecs és "imprescindible" perquè el Govern comenci a funcionar. Giménez fa d'advocada des de fa anys i sòcia del despatx RCD. Va treballar a l'Incasòl i també com a advocada al Consorci Prat Nord. També a l'Ajuntament d'Esparreguera com a cap dels serveis territorials. Segons el currículum difós pel Govern, ha estat reconeguda pels diversos directoris jurídics de prestigi. 

Una altra de les novetats és Francesc Belver, dirigent del PSC a l'Hospitalet de Llobregat, que serà nou director general d'administració local, que ha fet carrera a l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, on va ser primer tinent d'alcaldia entre 2011 i 2023. Dins del mateix Departament destaca el nom de Xavier Amor, ja conegut, que serà el secretari de governs locals i relacions amb l'Aran. També havia transcendit el nom de Mònica Belinchón, que serà directora general d'Anàlisi i Prospectiva. Havia treballat d'assessora a la Diputació de Barcelona i al gabinet de la ministra d'Educació, així com en altres càrrecs de confiança del govern espanyol. La directora de comunicació del Govern serà la periodista Cristina Farrés, fins ara directora del digital Crónica Global, i Martina García serà la directora de relacions insitucionals i amb el Parlament.

Juli Fernández, mà dreta de Romero amb l'objectiu dels pressupostos

També en els darrers dies ha transcendit el nom de Juli Fernández, alcalde de Palafrugell i exdiputat del PSC al Congrés i al Parlament, que serà el número dos de la consellera Romero. Ha estat nomenat secretari general del Departament d'Economia i Finances, i tindrà sobre la taula la negociació dels pressupostos de l'any que ve. Els socis prioritaris del Govern són ERC i els comuns, amb qui ja ha pactat la investidura i ja han començat converses per als nous comptes.

Dins del mateix Departament, Romero ha situat Francesc Trillas com a secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus, càrrecs que fins ara ocupava l'economista Miquel Puig. Trillas és doctor en Economia i llicenciat en Ciències Econòmiques i en Filosofia i Lletres. Ha estat regidor del PSC, membre de l'executiva del partit i també del patronat de la Fundació Campalans. 

Exteriors comença a definir-se

Un dels departaments que menys noms havia confirmat fins ara era el d'Unió Europa i Acció Exterior, comandat per Jaume Duch. La secretària general serà Lorena Elvira, funcionària del cos superior de la Generalitat, on fins ara era la cap dl gabinet tècnic d'Educació.

Espadaler pesca a l'Ajuntament de Barcelona

Un dels altres noms que s'ha oficialitzat avui ha estat el de Maite Casado, número dos de Ramon Espadaler al Departament de Justícia. La nova secretària general prové de l'Ajuntament de Barcelona, on era la gerent de seguretat, un àmbit que pilota el tinent d'alcaldia Albert Batlle, del mateix partit que Espadaler. El càrrec de secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima l'assumirà Elena Pérez. També ve de l'Ajuntament de Barcelona, on ha estat la responsable de relacions laborals i negociació amb els sindicats. Aterra al càrrec quan encara ressona el conflicte amb els funcionaris de Mas d'Enric provocat per l'assassinat d'una cuinera a mans d'un intern.

Trapero com a director polític dels Mossos

El consell executiu també ha fet oficial dos nomenaments coneguts. Tal com va avançar Nació, Tomás Carrión serà el secretari general d'Interior, número dos de la consellera Núria Parlon. Carrión prové de l'Ajuntament de Santa Coloma, on ha treballat els darrers anys en diversos càrrecs de confiança. També s'ha confirmat que Josep Lluís Trapero serà el nou director dels Mossos, en substitució de Pere Ferrer. El major, que en els darrers anys ha ocupat càrrecs rellevants dins l'organigrama del cos -en va ser comissari en cap- deixa l'esfera operativa i fa el salt a la política.