Junts també es compromet a desobeir el TC en el primer ple de la legislatura

El candidat a les europees, Toni Comín, assegura que el representant del partit a la mesa d'edat acceptarà el sufragi de Puigdemont i Puig en la constitució de la cambra prevista per aquest dilluns

Lluís Puig i Carles Puigdemont, en un acte a la Catalunya Nord.
Lluís Puig i Carles Puigdemont, en un acte a la Catalunya Nord. | Europa Press
07 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:04h

Toni Comín, candidat de Junts a les eleccions europees, ha assenyalat que el partit comptarà el vot de Carles Puigdemont i Lluís Puig en el ple de constitució del Parlament de dilluns vinent malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) va tombar aquesta setmana el sufragi telemàtic de l'exconseller de Cultura. El representant de Junts a la mesa d'edat, on l'independentisme té majoria, és Agustí Colomines, que s'estrena com a diputat. Mar Besses, d'ERC i també a la mesa d'edat, ja va indicar ahir que desacatarien el TC.

En una entrevista a Europa Press, Comín s'ha expressat en aquests termes: "Els números em diuen que sí que hi haurà una mesa independentista. Després el TC ja decidirà què convingui, però mentrestant s'haurà votat i la mesa d'edat haurà acceptat els vots". "Si els partits independentistes voten els candidats independentistes i la mesa d'edat els accepta, quedarà constituïda aquesta mesa amb majoria independentista. I d'això es tracta, tret que es configuri una majoria alternativa que només seria possible si els comuns pacten amb el PP", ha indicat el candidat de Junts al 9-J. Els comuns, com ha indicat el seu cap de cartell a Europa, Jaume Asens, veuen amb bons ulls que ERC presideixi el Parlament.

En altres ocasions s'havien acceptat els vots delegats o telemàtics sense cap acord formal de la mesa. En aquest cas tampoc es faria, però sí que el no acatament de la sentència del TC podria tenir, a més de conseqüències personals per Besses i Colomines, si en desobeeixen altres de més polítiques. Un cop es presentés recurs es podria fins i tot acabar anul·lant els acords presos amb aquests vots malgrat que fins ara l'alt tribunal ha anul·lat el mètode d'elecció i no les decisions preses amb aquest.

El TC no podria aturar el ple perquè no hi ha acords previs desacatant ni es podrien demanar reconsideracions d'òrgans parlamentaris no constituïts encara. La nul·litat de la tria de la mesa, de produir-se, arribaria al cap d'un temps quan el TC estudiés els recursos de desacatament. L'altra via dels sobiranistes per no córrer riscos legals és pujar al carro als comuns, que tenen sis diputats, tenint en compte que ni el bloc sobiranista es planteja acords amb Aliança Catalana ni l'unionista amb Vox.