La Justícia suspèn el protocol d'acollida de menors migrants de les Canàries

La interlocutòria reconeix que concorren circumstàncies "d'especial urgència" per validar la petició feta per la Fiscalia per vulneració de drets

Menors migrants
Menors migrants | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
20 de setembre de 2024, 15:55
Actualitzat: 15:55h

El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) ha acordat suspendre el protocol d'atenció a menors migrants no acompanyats de Canàries en línia amb la petició de mesures cautelaríssimes que havia plantejat la Fiscalia Superior de Canàries per vulneració de drets.

La interlocutòria de la Secció Primera de la Sala contenciosa administrativa, feta pública aquest mateix divendres a la tarda, dona al govern regional un termini de tres dies perquè "al·legui el que estimi procedent" i reconeix que "concorren circumstàncies d'especial urgència" per validar la petició de la Fiscalia. La Sala aclareix en la seva argumentació que "no és moment" d'avaluar la legalitat o no del protocol elaborat per la Direcció General de Protecció a la Infància i la Família només si hi ha "especial urgència" per dictaminar la suspensió.

En aquest sentit, exposa que "no s'inclou entre les disposicions incorporades al Protocol Territorial una previsió expressament encaminada a l'establiment del moment d'inici de l'eficàcia -o entrada en vigor- de les actuacions disposades pel mateix, per la qual cosa, mancant una previsió de la indicada índole, res sembla impedir que es pugui pretendre l'exigibilitat de tals actuacions immediatament, això és, a partir del moment mateix de la publicació oficial del Protocol".

El TSJC sosté que el nou protocol produeix una "innovació no poc rellevant del règim jurídic actualment en vigor" i encara que la justificació de l'executiu regional és que es dissenya en interès dels menors és "difícil negar" que els nous criteris comprometran el lliurament dels menors a les autoritats autonòmiques.

Entre ells detalla la comunicació prèvia a l'efecte de disponibilitat de places d'acolliment; fixar lloc de lliurament i recepció i intervenció de funcionaris públics; documentació individualitzada del menor en el moment de la recepció o comprovació de documentació i identitat del menor no acompanyat per a la seva recepció.

"Alteració rellevant" del marc normatiu
Per això, la interlocutòria exposa que aquesta "alteració rellevant" de l'actual marc normatiu "aconsella" mantenir el sistema que s'ha utilitzat fins ara. "Cal no perdre de vista, en efecte, la repercussió que és susceptible de desplegar l'aplicació del Protocol sobre un col·lectiu tan especialment sensible i vulnerable com és el dels menors al qual van dirigides les actuacions contemplades en aquest", remarquen des de la Sala.

Així, entenen que és bo aplicar un "principi d'elemental cautela" alhora que recomanen "buscar espais de trobada que propiciïn l'assoliment d'actuacions coordinades en el marc d'un clima de lleialtat i col·laboració institucional que s'antulla indispensable per abordar el fenomen de la migració irregular i el seu singularíssim impacte que té en l'àmbit de la comunitat autònoma de Canàries".