La Moncloa es contraposa al PP per l'operació Catalunya: «Aquest és un govern digne i decent»

L'executiu espanyol rebaixa a "esmenes tècniques" els retocs a la llei d'amnistia que exclouen el terrorisme quan s'hagin produït violacions greus dels drets humans

Félix Bolaños, a la Moncloa
Félix Bolaños, a la Moncloa | ACN
23 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:56h
El govern espanyol es contraposa al PP pel que fa a l'operació Catalunya.  En la compareixença posterior al consell de ministres, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, s'ha referit a les noves investigacions aparegudes entorn l'operació Catalunya. El ministre ha afirmat que "els ciutadans han d'estar tranquils" perquè tots els delictes dels quals es parla "afecten governs anteriors, presidits pel Partit Popular. Aquest és un govern digne, decent i que compleix la llei". Avui mateix, la mà dreta de l'exministre Jorge Fernández Díaz ha negat que existís cap operació Catalunya.   

Sobre la llei d'amnistia, l'executiu espanyol ha considerat"esmenes tècniques" els darrers retocs al text, avui a la comissió de Justícia. El PSOE i els seus socis han acordat excloure de la llei d'amnistia el delicte de terrorisme "sempre i quan de forma manifesta i amb intenció directa hagin causat violacions greus de drets humans". Bolaños ha assenyalat que les esmenes "milloren una llei que ja era sòlida jurídicament i d'acord amb la Constitució i la directiva europea. 

Bolaños ha comparegut just quan la llei d'amnistia es troba a punt d'obtenir l'aprovació del Congrés, la setmana propera. Precisament aquest dimarts s'ha aprovat a la comissió de Justícia de la cambra, amb alguns retocs d'última hora després de negociacions entre PSOE, ERC i Junts, bàsicament entorn  el tema del terrorisme. Aquest és un dels aspectes sensibles per encaixar-hi les causes de Tsunami Democràtic i els CDR. Finalment s'ha acordat excloure de la llei el delicte de terrorisme "sempre i quan de forma manifesta i amb intenció directa hagin causat violacions greus de drets humans". El dictamen es portarà al ple del dia 30.

Félix Bolaños ha afirmat que la llei d'amnistia serà interpretada pels jutges i magistrats per aplicar-la i valorà els diferents casos. "El terrorisme està exclòs de la llei d'amnistia", ha insistit, repetint que s'adequa als convenis de drets humans de la UE. "No hi ha res fora del procés independentista queda amnistiat".


Preguntat si hi va haver "terrorisme" en el procés independentista, en relació a la causa iniciada pel jutge García Castellón, Félix Bolaños ha dit que el procediment judicial "s'està substanciant" i que el fiscal considera que no hi ha terrorisme. Ha assenyalat que, en tot cas, el govern espanyol acatarà el que decideixi la sala penal de l'Audiència Nacional
L'executiu espanyol ha atacat durament Alberto Núñez Feijóo després que aquest assegurés que a Espanya "no hi ha Constitució". La ministra portaveu,Pilar Alegría, que ha dit que ataca tot allò que no pot controlar i no governa 

Bolaños també ha explicat les claus de la nova llei de dret a la defensa que vol fer la justícia "més garantista", reconeixent les garanties dels ciutadans i dels qui són els seus defensors, com el fet que no pugui haver cap represàlia per iniciar un procés judicial i adaptar el dret a la defensa a la digitalització i els procediments telemàtics en els serveis judicials. S'amplia l'assistència jurídica gratuïta als col·lectius d'especial vulnerabilitat i s'estableix l'accessibilitat a les seus judicials per a les persones amb disminució. 

L'executiu també ha aprovat facilitar a les famílies vulnerables unes targetes moneder -amb un valor d'entre 130 i 200 euros al mes- perquè puguin comprar en els centres comercials i evitar-los així el que suposa fer les "cues de la fam".