La Moncloa treu pit de l'amnistia: «Abans d'aprovar-se, tots els actors ja es mouen dins de la Constitució»

L'executiu espanyol eleva fins als 199.120 milions el sostre de despesa i manté el dèficit en el 3%, mentre enfila el camí cap als pressupostos

María Jesús Montero, Pilar Alegría i Diana Morant, avui a la Moncloa.
María Jesús Montero, Pilar Alegría i Diana Morant, avui a la Moncloa. | Europa Press
12 de desembre del 2023
Actualitzat el 11 de març del 2024 a les 17:14h

A poques hores que comenci el ple del Congrés que ha de debatre la tramitació de la Llei d'Amnistia, el govern espanyol ha emplaçat el PP a l'"acord i el diàleg", recordant que Pedro Sánchez ha proposat tres dies per reunir-se amb Alberto Núñez Feijóo abans que acabi l'any. Alegría ha esmentat els tres pactes d'Estat que el PSOE ha posat sobre la taula del PP: sobre la reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme "disminuït", la reforma del sistema de finançament autonòmic i la renovació del CGPJ. La ministra portaveu ha afirmat que l'executiu espera que Feijóo respongui a la proposta de reunió de Sánchez.

Pilar Alegría ha dit que l'executiu confia en les "possibilitats" que pot oferir l'encontre entre Sánchez i Feijóo: "L'únic que estem esperant és quina data prefereix" i s'ha mostrat oberta a modificar els temes a tractar. Sobre la Llei d'amnistia, ha afirmat que "va en sintonia i coherència amb les passes fetes per aquest govern en matèria de convivència". Alegría ha destacat "els efectes positius de la llei sense ser aprovada: tots els actors ens movem sota el mateix paraigües, que és la política, el mateix marc, que és la Constitució, amb el mateix instrument, el diàleg, i un mateix objectiu, que és la convivència". 

La portaveu ha recordat que dels 9 grups parlamentaris que són presents al Congrés dels Diputats, "set votaran a favor de l'amnistia, i només dos ho faran en contra". Alegría ha emplaçat a PP i Vox que expliquin en el ple d'aquesta tarda "quines són les seves propostes per a Catalunya i per assegurar-ne la convivència", i ha considerat que això seria "molt interessant". 

El consell de ministres ha aprovat el límit de despesa no financera per al 2024, el que s'anomena el sostre de despesa. La vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, n'ha donat els detalls en la roda de premsa posterior. D'aquesta manera, l'executiu enfila el camí cap a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat, que la Moncloa vol veure aprovats abans que acabi el primer trimestre d'any. També s'han aprovat els objectius d'estabilitat financera, que és l'altre requisit previ a l'elaboració dels comptes i que apunten a uns objectius de dèficit de les administracions públiques seran del 3% del PIB el 2024, del 2,7% el 2025 i del 2,5% el 2026.  

María Jesús Montero ha detallat que el sostre de despesa s'eleva fins als 199.120 milions d'euros, que representa un increment del 0,5% respecte de l'any anterior. Un sostre que ha qualificat de "prudent i realista". Ha explicat que manté el dèficit previst per al 2024 en el 3% previst en el Pla d'Estabilitat, i que hi haurà una flexibilització del dèficit per a les autonomies amb una taxa del 0,1%, el que dona més marge financer a les comunitats. Ha subratllat que l'esforç fet en el dèficit s'ha fet "sense retallades ni polítiques neoliberals". 

Montero ha assenyalat que l'actuació de l'executiu es caracteritzarà pel "rigor" i ha explicat el nou context creat per la reactivació de les regles fiscals de la Unió Europea, que van ser suspeses en el moment de la Covid. Això i la incertesa global per força impacten en els objectius de creació d'ocupació i creixement que són objectius de l'executiu. Però Montero ha dit que tot i la suspensió de les regles fiscals, el govern espanyol ha actuat sempre amb "responsabilitat fiscal" i ha recordat que s'han reduït 50.000 milions de dèficit en dos exercicis.  


Les "temptacions" del PP

Sobre el risc que el PP pugui intentar torpedinar la tramitació dels pressupostos, Montoro ha sostingut que el PP "té moltes temptacions", advertint contra una oposició "estèril". Ha posat com a exemple el rebuig de les comunitats governades pels conservadors a mesures financeres que seran positives per als seus territoris. Ha acusat els populars de practicar "un no a tot el que vingui del govern espanyol". I tot seguit ha donat la seva conclusió: "El PP continua sense reconèixer els resultats electorals".


Un ple que s'espera crispat

El govern espanyol ha celebrat el consell de ministres només unes hores abans que s'iniciï al Congrés del debat sobre la tramitació de la Llei d'amnistia. Un ple que es preveu crispat i que tindrà un altre episodi quan el text passi al Senat, on el PP es disposa a posar-hi tots els recursos polítics al seu abast, ja que disposa de la majoria absoluta a l'alta cambra. 
Aquesta serà una setmana políticament intensa. Tindrà lloc la primera sessió de control al govern de la nova legislatura i s'aprovarà la formació de les tres comissions que les forces sobiranistes van acordar amb el PSOE per facilitar l'elecció de Francina Armengol per a la presidència del Congrés: sobre l'Operació Catalunya, el 17-A i el Catalangate.

Pilar Alegría ha mostrat també "l'orgull" de l'executiu per l'elecció de la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, com a nova directora del Banc Europeu d'Inversions, un fet que mostra, ha dit, "el lideratge i el respecte d'Espanya en l'escena de la Unió Europea.