La peça clau de l'Operació Catalunya seguirà sent l'ombra de Rajoy

Jorge Moragas, diputat del PP català, continuarà a La Moncloa com a cap de gabinet | El president espanyol no ha oblidat que va ser dels qui li va fer costat després de la seva derrota electora del 2008 | Quan Aznar buscava el suport de CiU ell es feia dir Jordi

Jorge Moragas
Jorge Moragas | Flickr PP
14 de novembre del 2016
Actualitzat el 15 de novembre a les 11:55h
Jorge Moragas (Barcelona, 1965) continuarà al costat de Mariano Rajoy. El president espanyol l'ha confirmat com a cap de gabinet a La Moncloa després d'especulacions que apuntaven que era en el llistat de ministrables. Més d'un observador l'havia donat com a quasi segur ministre d'Exteriors. Finalment, no ha estat així, i Rajoy ha optat per un perfil més tècnic però serà un element central a la sala de màquines de la presidència. 

Diputat del PP per Barcelona, és un dels homes que ha inspirat l'Operació Catalunya, l'estratègia política de Mariano Rajoy envers el procés sobiranista, juntament amb el ja exministre Jorge Fernández Díaz. Això sol ja diu moltes coses d'una de les persones que integren el cercle de confiança del president espanyol. Advocat i diplomàtic de professió, com a cap de gabinet de Rajoy ha controlat l'accés al despatx presidencial i ha tingut cura de la seva agenda.

Massa poder, potser, per a un home que ha hagut de gestionar expedients delicats. Des de sectors empresarials hi ha hagut queixes pel paper de tap que se li atribueix, dificultant que arribessin a Rajoy missatges més matisats sobre el procés sobiranista. Molt recentment, la seva conferència davant el fòrum empresarial del Pont Aeri va punxar. Però Rajoy, que té present la fidelitat, sempre l'ha protegit perquè recorda que després de la seva segona derrota electoral, el 2008, Moragas va ser dels qui va apostar fort pel reelegit president espanyol.
 
Moragas mana molt, i s'ha anat guanyant enemics interns. El seu estil, fet de poques subtileses, incomoda a molts. De fet, li agraden tot tipus de diplomàcies. Va quedar en evidència amb motiu de l'escàndol de la Camarga, quan segons diversos mitjans, va organitzar el dinar entre Alicia Sánchez-Camacho i l'amiga del fill gran de Jordi Pujol, Victoria Álvarez, en el transcurs del qual aquesta va informar la dirigent del PP de suposats trasllats de diners del fill de l'expresident a Andorra. Més endavant, també es van conèixer alguns dels SMS enviats per Moragas a Álvarez: "Si lo cuentas todo, salvarás a España". La relació entre tots dos ve de lluny, de quan van coincidir en la seva etapa d'estudiants de dret.     
 
Fill de bona família, va arribar a la política des dels serveis de protocol a la Moncloa, a les acaballes del govern de Felipe González. Però amb l'arribada de José María Aznar, s'hi va quedar. Diuen que l'exlíder del PP va quedar enlluernat quan el va escoltar parlant amb fluïdesa anglès i francès. Després vindria la seva afiliació al PP i les funcions a la secretaria de relacions internacionals del partit. Expliquen que durant la primera legislatura d'Aznar, quan es requeria el suport de CiU al Congrés, es presentava com a Jordi. Després, ja va ser per sempre Jorge.